Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Umeå kommuns mål är att vara 200 000 invånare år 2050. Nu har näringslivskontoret fått i uppdrag att göra en utökad branschsatsning på Life science. Siktet är inställt på att locka externa etableringar till Umeå. FOTO: FREDRIK LARSSON/VISIT UMEÅ

Umeå kommun siktar på 500 nya Life science-jobb med riktad etableringsstrategi

Life science är ett prioriterat tillväxtområde för Umeå kommun, som har målet att en enhet med 500 anställda etablerar sig. Kommunen samarbetar med olika aktörer för att paketera sitt erbjudande där Nobel Pris-vinnande Umeå Universitet utgör en viktig kunskapsbank och där infrastrukturen

Umeå Biotech Incubators team, övre rad fr.v: Henrik Bergdahl, Pia Keyser, Peter Jacobsson, Tomas Ruuth. Nedre rad: Lisandro Bernardo, Christin Grundström, Andreas Lindberg. Frånvarande: Tobias Tovedal.

Umeå Biotech Incubator med på prestigefylld Financial Times-ranking

Umeå Biotech Incubator har utsetts till en av "Europe's Leading Start-Up Hubs" av Financial Times. - Ett fint kvitto på att vi har en konkurrenskraftig verksamhet även utifrån ett internationellt perspektiv, säger verksamhetskoordinator Peter Jacobsson.

Fredrik Almqvist och Marta Bally ska leda UCMR, Umeå Centre for Microbial Research, framåt. Förordnandet sträcker sig fram till slutet av 2026. Foto: Mattias Pettersson/Umeå Universitet

Nya labb och kliniska samarbeten i fokus för ny UCMR-ledning

Fredrik Almqvist och Marta Bally tar över som föreståndare för UCMR vid Umeå Universitet med fokus på att öka samarbetet med klinisk forskning och skapa labb med skyddsnivå 3. Målet är att behålla en inkluderande kultur och fortsätta att vara en ledande forskningsplattform.

Andreas Lindberg och Lisandro Bernardo från UBI är nöjda med gensvaret på Open up for Innovation. "Vi tänkte att vi skulle få 50 deltagare, nu har vi det dubbla! Vi hoppas det här ska leda till en win-win för alla involverade parter".

Nytt life science-event i Umeå spräcker 100-gränsen: "Vill lyfta sektorn ytterligare"

Umeå Biotech Incubator arrangerar eventet Open up for Innovation för att främja samarbete och innovation mellan akademi och industri inom Life Science. 100 deltagare väntas, inklusive forskare, företagsrepresentanter och Sweden BIO:s VD. Evenemanget är en del av UBI:s projekt "Life Science City" och syftar till att främja fortsatt tillväxt och innovation inom Life Science-Umeå.

2019 började SweTree bygga pilotanläggningen i Umeå för utveckling av automatiserad produktion av SE-plantor. "Nu är vi i slutfasen av piloten och har börjat med fabriksförberedelser", säger vd Christofer Rhén.

SweTree Technologies nyanställer för att att slutföra unikt pilotprojekt

Bioteknikföretaget SweTree Technologies expanderar och söker nu två nya medarbetare till Umeå för att slutföra piloten för industriell produktion av granplantor med SE-teknik. SweTree driver projektet med fyra stora skogsbolag. Målsättningen är att under 2025 ta beslut om och börja bygga en fabrik som kan producera 20 miljoner plantor per år år.

I september var Daniel Pacurar, vd Boreal Orchards, och Matt Baida, vd VAST AB, i Kiruna och samlade in mossa. Nu ska Daniel producera en mossblandning som genom ”hydroseeding” ska appliceras på två testområden.

Eko-innovation från Umeå kan bryta ny mark för gruvindustrin

Ett projekt från Umeå, finansierat av Vinnova och gruvföretagen Boliden, Copperstone Resources, LKAB och Talga, syftar till att använda mossa för att påskynda återställningen av landskap efter gruvdrift. Projektet, initierat av Umeå Biotech Incubator-stöttade Daniel Pacurar och Boreal Orchards, har potential att sätta en ny standard för gruvindustrin. Projektet sträcker sig från 2023 till 2025.

"Förhoppningsvis kan vi fortsätta växa 2025 och -26 men det återstår att se hur budgeten ser ut för 2025 och framåt", säger Susanne W Lindström, enhetschef i Umeå för Enheten för kemiska hot och effekter.

FOI Umeå växer kraftigt: ”Finns behov av stärkt försvarsforskning”

FOI i Umeå växer kraftigt och utökar avdelningen för CBRN-skydd och säkerhet med ungefär 20 anställda. Det finns ett stort behov av att stärka försvarsforskningen på grund av det förändrade säkerhetsläget och den försvarspolitiska utvecklingen I Umeå bedrivs forskning och expertstöd inom kemiska, biologiska och radioaktiva ämnen för att stärka Sveriges totalförsvarsförmåga.

"Vi är glada att vara en del av Beat-PFAS-projektet och att bidra med vår expertis inom utveckling av lösningar för den globala processkemiska industrin", säger Emil Byström, VD för SpinChem AB.

SpinChem får viktig roll i 19-miljonersprojekt om PFAS-borttagning

Umeåföretaget SpinChem AB är en del av Formasfinansierade 19-miljoners-projektet Beat-PFAS. Projektet syftar till att utveckla en effektiv lösning för att ta bort PFAS-föroreningar från mark och vatten. SpinChem's RBR-teknologi kommer att användas i en behandlingskedja för att behandla förorenad jord.

UBI initierade QA-nätverket efter diskussioner med de lokala företagen. Nätverket möts fyra gånger per år och har blivit en succé med representanter från ett 15-tal företag i Life Science-Umeå.

Nytt QA-nätverk lyfter kvalitetsarbetet i Life Science-Umeå

Umeå Biotech Incubator har etablerat ett nytt Quality Assurance (QA)-nätverk för att stärka kvalitetsarbetet i Life Science-Umeå. Nätverket samlar representanter från 15-talet företag och fokuserar på att dela erfarenheter och strategier för att möta de komplexa kvalitetskraven i branschen.

UmanDiagnostics har med höstens nyanställningar gått från ett mikroföretag till ett småföretag. Niklas Norgren, VP och Managing director på UmanDiagnostics, med nyrekryterade Maria Hörnberg och Ronja Lindgren.

UmanDiagnostics utökar personalstyrkan: "En milstolpe för oss"

In Vitro Diagnostik-bolaget UmanDiagnostic utökar personalstyrkan och har nu totalt elva anställda. "Det är en milstolpe för oss att passera tio anställda", säger Niklas Norgren, VP och Managing Director. UmanDiagnostics jobbar med nervskademarkören och proteinet Neurofilament light (NFL) för att lättare kunna hitta och diagnostisera neurologiska sjukdomar om Multipel Skleros, ALS och Alzheimers.

UBI-alumnen HiloProbe AB har fått ytterligare evidens för sin produkt ColoNode. HiloProbes grundare fr.v: Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Anne Israelsson, Gudrun Lindmark och Sten Hammarström.

Klinisk studie bekräftar: HiloProbes produkt ColoNode kan förbättra vården för patienter med tjocktarmscancer

En prospektiv multicenterstudie visar att Umeåbolaget HiloProbes produkt, ColoNode, kan förbättra diagnostiken för kolorektalcancer-patienter och bidra till att fler överlever samt minska risken för överbehandling. Resultaten från den kliniska studien, genomförd i samarbete med Umeå universitet och åtta sjukhus i Sverige, har publicerats i International Journal of Cancer.

Visa mer

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator

Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige