Gå direkt till innehåll
Umeå Biotech Incubator
Umeå Biotech Incubator

Nyhet -

Umeåbolag tog in 301 miljoner i ägarkapital

Umeå Biotech Incubators inkubatorbolag och alumner tog in 301 miljoner kronor i ägarkapital och bidrag år 2021. Det är en ökning med 243 miljoner jämfört med året innan.

– Det är en helt fantastisk siffra. Vi jobbar hårt med att hjälpa bolagen att attrahera ägarkapital, så det är tydligt att vår inkubatorprocess fungerar. Av de bolag som tagit in pengar har dessutom 50 procent en kvinnlig vd. Det är extra glädjande, säger Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.

Under 2021 börsnoterades Lipum och Lipigon, vilket bidragit till den stora ökningen av ägarkapital, men ytterligare tio bolag tog under året in pengar. Sedan 2015 har företagen runt Umeå Biotech Incubator attraherat hela 551 miljoner i finansiering.

– Det blir en positiv spiral. När företagen attraherar kapital får de förutsättningar att utveckla produkter, vilket hjälper dem att växa ytterligare – och då blir de ännu mer attraktiva, säger Jennie Ekbeck och tillägger:

– Antalet arbetstillfällen inom företagen runt UBI har ökat med 17 procent per år, vilket beror på bolagens ökade omsättning, men också på det allt större ägarkapitalet.

Av de 12 bolag som attraherat kapital har sex av dem en kvinnlig vd.

– Vår inkubatorprocess bidrar till jämställdhet när det gäller tillgång till ägarkapital. Värderingarna på bolag som leds av kvinnor är höga, vilket visar att vi har bidragit till att minska skillnaden i värdering mellan företag som leds av män och företag som leds av kvinnor. Det är ett arbete vi är väldigt stolta över, säger Jennie Ekbeck.

Hon menar att det är viktigt för hela Umeåregionen att synliggöra hur mycket ägarkapital som har attraherats. Det visar att Umeå är attraktivt för investerare, men också att bolagen här har stor kompetens och bra affärsidéer.

– Life sciencebranschen växer stadigt och vi är i stora behov av fler labblokaler, bland annat för att företag ska välja att etablera sig här. Uppskattningsvis behövs det byggas 15 000 kvadratmeter till 2030. Att finnas i en stad som lockar till sig investerare är en väldigt stor fördel, säger Jennie Ekbeck.

Bolagen som under 2021 attraherade ägarkapital är: Metacurum, Hiloprobe, Vakona, Quretech Bio, Lipigon, Protest Diagnostics, Brain stimulation, Spinchem, Lipum, Omnio, Umecrine och Inficure Bio.

För mer information kontakta:

Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator

070-344 57 70

Jennie.ekbeck@ubi.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige