Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälsa, sjukvård, läkemedel

Maarten de Château är vd för Metacurum som baseras på Maréne Landströms forskning vid Umeå universitet. Vinnovaanslaget används till ytterligare validering av den terapeutiska antikroppen, bl.a i samarbete med Cancerforskningsinstitutet i London.

MetaCurUm beviljas miljonanslag från Vinnova

Umeåbolaget MetaCurUm Biotech AB har erhållit en miljon kronor från Vinnova för att stödja utvecklingen av en terapeutisk antikropp mot prostatacancer. Pengarna från utlysningen "Acceleration av Deeptech-företag 2024" ska användas till ytterligare validering och samarbeten med Institute of Cancer Research i London för att optimera behandlingens effektivitet.

Här är projektägarna till de fyra utvalda pilotprojekten inom BRIDGE Sweden: Anna Dimberg, Uppsala universitet, Thuy Tran, KI, Maarten de Château, vd för Buzzard Pharmaceuticals, samt Henrik Ahlenius och Johan Bengzon, Lunds universitet.

Fyra utvalda pilotprojekt får nyckelroll i BRIDGE Sweden

Det Vinnova- och Swelifestöttade projektet BRIDGE Sweden ska skapa en plattform för att effektivisera kommersialiseringen av biologiska läkemedel. Fyra pilotprojekt med hög innovationspotential har nu valts ut för att stödja utvecklingen av tjänster och kommersialisering inom precisionsmedicin och biologiska läkemedel.

Mucocort säkrar kinesiskt patent för sin innovativa plåsterteknologi

Mucocort säkrar kinesiskt patent för sin innovativa plåsterteknologi

Mucocort AB har fått ytterligare ett patentgodkännande för sin innovativa plåsterteknologi. Denna gång har MedTech-bolaget beviljats patent i Kina. Mucocort AB, som har sin bas hos Umeå Biotech Incubator, utvecklar ett mucoadhesivt ”plåster” för aftös stomatit, en av de vanligaste orala slemhinnesjukdomarna.

Efter nästan tio år i startupvärlden ansluter nu Sofia Mayans till Diamyd Medical i Umeå som affärsutvecklingschef. "Utan mina erfarenheter från InfiCure Bio hade jag aldrig kunnat få det här jobbet" säger hon. Foto: Fredrik Larsson

Life science-profil ansluter till Diamyd Medical i Umeå

Sofia Mayans ansluter till Diamyd Medical som affärsutvecklingschef. Hon är disputerad forskare med tio års erfarenhet från startup-världen och bolaget InfiCure Bio. Sofias roll blir att stödja bolagets affärsutvecklingsarbete samt utveckla de affärsmöjligheter med produktionsanläggningen i Umeå vid sidan av huvuduppgiften, produktion av rekombinant GAD65-protein.

Kempestiftelserna, med ordförande Alice Kempe, investerar i Umeåbolaget QureTech Bio där Markus Thor är vd. "Vi är stolta över att stötta bolagets arbete i kampen mot antimikrobiell resistans" säger Alice Kempe.

QureTech Bio säkrar mångmiljoninvestering från Kempestiftelserna

Life science-bolaget QureTech Bio får ett kapitaltillskott på 14 miljoner kronor från Kempestiftelserna och bolagets största ägare, Nascent Invest. Markus Thor, vd, är glad över att få in Kempestiftelserna som delägare. Investeringen ska användas till att accelerera bolagets utvecklingsprogram, där det främsta är inriktat mot att utveckla en ny klass av antibiotika.

UBI:s nye styrelseordförande har bred erfarenhet av innovationssystemet och inkubatorvärlden. Förutom vd-tjänsten på SLU Holding är Urban Eriksson även styrelsemedlem för ett antal inkubatorer. Foto: Göran Ekeberg/Add Light

Meriterad vd ny styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator

Urban Eriksson har utsetts till styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator. Med 30 års erfarenhet inom ledarskap och innovationstransfer strävar han efter att främja praktisk tillämpning av forskningsresultat, särskilt inom life science-området, för ett hållbart samhälle.

Martin Hanberger är upphovsmannen bakom infusionsvästen Nil Medical Vestpack. Målet är att sprida den CE-märkta produkten internationellt. "Vi vill ge så många barn som möjligt mer rörelsefrihet under behandling", säger Martin.

Umeåföretag siktar globalt med medicinsk väst för barn med cancerbehandling

Umeåföretaget Nil Medical har utvecklat en medicinsk väst som möjliggör rörelse för barn med cancerbehandling. Produkten, framtagen i samarbete med sjukvårdspersonal och patienter, syftar till att förbättra livskvaliteten för drabbade barn under behandling. Västen testas nu i en nationell livskvalitetsstudie i Sverige och målet är att sprida den CE-märkta produkten internationellt.

AlexoTech specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider, med fokus på neurologisk forskning. I höst släpper Umeåföretaget, med vd:n Anders Olofsson längst till höger, nya forskningsreagens.

Umeåföretaget ökade omsättningen med 65 procent: "Målet är att expandera"

AlexoTech slog omsättningsrekord 2023 och går mot ett nytt starkt år med målet att expandera och bli fler anställda. Life science-företaget från Umeå specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider med fokus på neurologisk forskning och har 600 kunder över hela världen.

Markus Thor är ny vd för Umeåbolaget QureTech Bio. Han efterträder Helén Fält, som lämnar på egen begäran för att börja en ny tjänst som Commercial Manager på APL i Umeå.

QureTech Bio utser ny vd – fokus på att ta substanserna till klinisk fas

Life science-bolaget QureTech Bio har utsett Markus Thor som ny vd. Han efterträder Helén Fält som på egen begäran går vidare till en ny tjänst på APL i Umeå. Markus Thor har över 30 års erfarenhet inom läkemedels- och biotekniksektorn. Hans främsta fokus som ny vd för QureTech Bio är att föra Umeåföretagets substanser till klinisk fas.

Christian Hedberg utvecklar ett nytt läkemedel mot kryptosporidios. Han har nu antagits till Umeå Biotech Incubator och får affärsstöd för att nå ut med behandlingen på marknaden. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

Nytt UBI-case kan revolutionera behandlingen av kryptosporidios

Ett nytt projekt hos Umeå Biotech Incubator kan revolutionera behandlingen av Kryptosporidios, en global hälsoutmaning för nyfödda kalvar och människor i U-länder. Professor Christian Hedberg utvecklar, i ett samarbete med forskare i Frankrike, ett effektivt läkemedel som visat lovande resultat i studier på idisslare.

Det pågår två regionala utvecklingsprojekt i Umeå kopplade mot life science, som totalt stöttas med 22 miljoner kronor av EU/Tillväxtverket. Peter Jacobsson, verksamhetsledare UBI, och Mats Falck, projektledare för SOLH.

Två projekt lyfter Life Science-Umeå med 22 EU-miljoner

Det pågår två regionala utvecklingsprojekt i Umeå kopplade mot Life science som totalt stöttas med 22 miljoner av EU. Umeå Biotech Incubators projekt "Life Science City" syftar till att vidareutveckla industrin och främja innovation och samarbete. SOLH-projektet jobbar för ett mer sammanhållet och effektivt innovationssystem och är ett samarbete mellan aktörer i Västerbotten och Norrbotten.

Mucocort AB, som får affärsstöd från Umeå Biotech Incubator, ska inleda en klinisk prövning av sitt intraorala plåster för behandling av aftös stomatit.

Mucocort inleder klinisk prövning av innovativt plåster för aftös stomatit

Mucocort AB har fått godkännande för klinisk prövning av ett plåster för aftös stomatit, ett tillstånd som drabbar 2% av befolkningen och orsakar smärtsamma sår i munnen. Prövningen kommer att genomföras i samarbete med Oral Care AB och förväntas pågå i sex till nio månader. Produktion av plåstret hanteras av Aurena Laboratories AB.

Emil Byström, trea från vänster, är vd för SpinChem som tillsammans med sex andra europeiska företag bildar "Enzyme Technology Alliance".

SpinChem ansluter till banbrytande allians: ”Tillsammans kan vi göra skillnad i världen”

Det prisade Umeåbolaget SpinChem gör gemensam sak med sex europeiska företag. Tillsammans bildar de Enzymteknikalliansen (Enzyme Technology Alliance), som erbjuder konkurrenskraftiga lösningar för bioteknikindustrin. Samarbetet syftar till att främja en hållbar framtid och effektivisera globala innovationer inom områden som medicin, jordbruk och miljövård.

Umeå Lab Fair har lockat fler företag än vad UBI trodde på förhand: "Vi ser gensvaret som ett bevis på att Umeå är en forsknings- och kunskapsstad", säger Christin Grundström, Lab & Community Manager på UBI.

Ny labbmässa lockar 18 företag till Umeå

Umeå Biotech Incubator anordnar i veckan den nya labbmässan "Umeå Lab Fair" med 18 deltagande företag. Mässan riktar sig till labbpersonal inom life science industrin, universitetet och regionen och syftar till att erbjuda den senaste utrustningen. Efter mässan hålls Life Science Pub på Cinco för fortsatt nätverkande.

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7,7 miljoner kronor satsas på BRIDGE Sweden som ska koppla samman forskningsinfrastruktur och innovationssystem. En viktig del blir att överbrygga det tekniska gapet mellan DDD-plattformen på SciLifeLab och Testa Center. Projektet anses ha potential att ge svenska forskare en unik konkurrenskraft för att driva framgångsrik läkemedelsutveckling inom biologiska läkemedel och precisionsmedicin.

Visa mer

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator

Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige