Pressmeddelande -
Fyra utvalda pilotprojekt får nyckelroll i BRIDGE Sweden
BRIDGE Sweden ska skapa en enhetlig väg från forskning till kommersialisering för biologiska läkemedel och precisionsmedicin.
Fyra utvalda pilotprojekt – med vetenskaplig excellens och hög innovationspotential – får nu en nyckelroll i projektet.
– Pilotprojekten kommer att bli kravställare och hjälpa oss att utveckla de tjänster som plattformen ska erbjuda, säger Alexandra Patriksson, projektledare för BRIDGE Sweden på Testa Center.
BRIDGE Sweden är ett Swelife- och Vinnova-stöttat projekt som syftar till att koppla ihop existerande nationella infrastrukturer och innovationsstödjande organisationer för att skapa en plattform och pipeline för mer enhetlig, effektiv och mindre kostsam utveckling av biologiska läkemedel från kandidat till aktiv substans redo för kliniska studier.
Arbetssättet som ska utvecklas inom BRIDGE Sweden ska nu verifieras med fyra pilotprojekt som valts ut i hård konkurrens.
– Intresset att delta i BRIDGE har visat sig jättestort bland landets forskare och småbolag. Vi fick 19 intresseanmälningar vilket visar att det finns ett stort behov av det som BRIDGE ska utveckla, säger Alexandra Patriksson.
Paketlösning för att påskynda kommersialisering
Pilotprojekten – tre akademiska och ett startup-bolag – kommer att få en paketlösning med tjänster för att påskynda kommersialiseringen av deras specifika biologiska produkt via BRIDGE-plattformen. Detta inkluderar läkemedels-, cellinje- och processutveckling (SciLife Lab’s Drug & Discovery Platform, DDD), utveckling av genterapiteknologi på pre-GMP och Lund Stamcellscentrum och uppskalning av produktion (Testa Center).
De utvalda pilotprojekten är:
- ”Antikroppsterapi mot CD93 för behandling av hjärntumörer” - Anna Dimberg, Uppsala universitet.
- ”Utveckling av radioteranostik för solida tumörer” - Thuy Tran, Karolinska Instititutet.
- ”In vivo-genterapi för glioblastom” - Johan Bengzon och Henrik Ahlenius, Lunds universitet.
- ”Utveckling av en förbättrad IL-1-hämmare för kroniska autoinflammatoriska tillstånd” - Buzzard Pharmaceuticals.
Utmanande projekt som ska ge lärdomar
– Vi har haft en omfattande urvalsprocess där vi utvärderat allt från vetenskaplig excellens till innovationspotential samt bedömt huruvida projekten kan bidra med mervärden till BRIDGE. De tre akademiska projekten är komplementära och bjuder på lite utmaningar som kan ge nytt lärande till både DDD-plattformen, Testa Center och pre-GMP enheten vid LU, säger Alexandra och tillägger:
– Det gäller även Buzzard Pharmaceuticals som kommer bidra med viktig kunskap kring cellinjeutvecklingen.
En nyckel i BRIDGE Sweden är just utvecklandet av nya, stabila cell-linjer på DDD-plattformen. Just nu pågår en behovsverifiering av marknaden, ip-landskapet, olika affärsmodeller och vad de själva kan göra inom BRIDGE Sweden på DDD.
– Utvecklingsarbetet pågår parallellt med att vi startar teknisk planering av pilotprojekten.
Tillverka genterapi i större skala
De fyra pilotprojekten kommer sedan att dra i gång parallellt där Lundforskarna Henrik Ahlenius och Johan Bengzons genterapi-projekt initialt kommer att bedrivs på Stamscellscentrum och pre-GMP i Lund för att därefter gå vidare till Testa Center.
– Vi vill kunna tillverka genterapi i större skala för att använda i kliniska prövningar. För närvarande har vi sju läkemedelsprojekt baserade på denna teknologi, men vi kan bara producera i forskningsskala för prekliniska studier. Genom BRIDGE Sweden får vi hjälp att sätta upp produktion i industriell skala. Våra forskare har arbetat med denna typ av teknologi i tio år, så det är efterlängtat, säger Elias Uhlin, projektledare, Stamcellscentrum.
BRIDGE Swedens mål är även att tydligare koppla ihop forskningsinfrastrukturen med innovationssystemet och därför erbjuds pilotprojekten affärsstöd från tidig fas.
– Vi har identifierat vilket affärsstöd de akademiska projekten ska få. Initialt är det innovationskontoren vid KI, Lund och Uppsalas universitet som kommer att stötta projekten med affärsutveckling, säger Alexandra Patriksson.
FAKTA BRIDGE SWEDEN
• Projektet ska underlätta vägen från forskning till kommersialisering för biologiska läkemedel och precisionsmedicin.
• En del av projektet är att utveckla nya cell-linjer på DDD-plattformen hos SciLifeLab för fortsatt uppskalning hos Testa Center.
• Forskningsinfrastrukturer och innovationssystem ska knytas tätare till varandra.
• Projektet stöttas av SweLife genom Vinnova.
• Totalt satsas 16,9 miljoner kronor i projektet, varav 10,8 är bidrag från Swelife/Vinnova.
• Projektparter: Testa Center (koordinator), SciLife Lab (DDD-plattformen), Stamscellscentrum och pre-GMP Lunds universitet, STUNS, Karolinska Institutet, Uppsala och Lunds universitet och dess innovationskontor samt Umeå Biotech Incubator.
För mer info, vänligen kontakta:
Alexandra Patriksson,
Science Relations Manager/Projektledare BRIDGE Sweden, Testa Center
Tel: 0046-76-136 47 22
Email: alexandra.patriksson@cytiva.com
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.