Gå direkt till innehåll

Ämnen: Medicin

Efter nästan tio år i startupvärlden ansluter nu Sofia Mayans till Diamyd Medical i Umeå som affärsutvecklingschef. "Utan mina erfarenheter från InfiCure Bio hade jag aldrig kunnat få det här jobbet" säger hon. Foto: Fredrik Larsson

Life science-profil ansluter till Diamyd Medical i Umeå

Sofia Mayans ansluter till Diamyd Medical som affärsutvecklingschef. Hon är disputerad forskare med tio års erfarenhet från startup-världen och bolaget InfiCure Bio. Sofias roll blir att stödja bolagets affärsutvecklingsarbete samt utveckla de affärsmöjligheter med produktionsanläggningen i Umeå vid sidan av huvuduppgiften, produktion av rekombinant GAD65-protein.

Kempestiftelserna, med ordförande Alice Kempe, investerar i Umeåbolaget QureTech Bio där Markus Thor är vd. "Vi är stolta över att stötta bolagets arbete i kampen mot antimikrobiell resistans" säger Alice Kempe.

QureTech Bio säkrar mångmiljoninvestering från Kempestiftelserna

Life science-bolaget QureTech Bio får ett kapitaltillskott på 14 miljoner kronor från Kempestiftelserna och bolagets största ägare, Nascent Invest. Markus Thor, vd, är glad över att få in Kempestiftelserna som delägare. Investeringen ska användas till att accelerera bolagets utvecklingsprogram, där det främsta är inriktat mot att utveckla en ny klass av antibiotika.

UBI:s nye styrelseordförande har bred erfarenhet av innovationssystemet och inkubatorvärlden. Förutom vd-tjänsten på SLU Holding är Urban Eriksson även styrelsemedlem för ett antal inkubatorer. Foto: Göran Ekeberg/Add Light

Meriterad vd ny styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator

Urban Eriksson har utsetts till styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator. Med 30 års erfarenhet inom ledarskap och innovationstransfer strävar han efter att främja praktisk tillämpning av forskningsresultat, särskilt inom life science-området, för ett hållbart samhälle.

AlexoTech specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider, med fokus på neurologisk forskning. I höst släpper Umeåföretaget, med vd:n Anders Olofsson längst till höger, nya forskningsreagens.

Umeåföretaget ökade omsättningen med 65 procent: "Målet är att expandera"

AlexoTech slog omsättningsrekord 2023 och går mot ett nytt starkt år med målet att expandera och bli fler anställda. Life science-företaget från Umeå specialiserar sig på skräddarsydd produktion av proteiner och peptider med fokus på neurologisk forskning och har 600 kunder över hela världen.

Markus Thor är ny vd för Umeåbolaget QureTech Bio. Han efterträder Helén Fält, som lämnar på egen begäran för att börja en ny tjänst som Commercial Manager på APL i Umeå.

QureTech Bio utser ny vd – fokus på att ta substanserna till klinisk fas

Life science-bolaget QureTech Bio har utsett Markus Thor som ny vd. Han efterträder Helén Fält som på egen begäran går vidare till en ny tjänst på APL i Umeå. Markus Thor har över 30 års erfarenhet inom läkemedels- och biotekniksektorn. Hans främsta fokus som ny vd för QureTech Bio är att föra Umeåföretagets substanser till klinisk fas.

Christian Hedberg utvecklar ett nytt läkemedel mot kryptosporidios. Han har nu antagits till Umeå Biotech Incubator och får affärsstöd för att nå ut med behandlingen på marknaden. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet

Nytt UBI-case kan revolutionera behandlingen av kryptosporidios

Ett nytt projekt hos Umeå Biotech Incubator kan revolutionera behandlingen av Kryptosporidios, en global hälsoutmaning för nyfödda kalvar och människor i U-länder. Professor Christian Hedberg utvecklar, i ett samarbete med forskare i Frankrike, ett effektivt läkemedel som visat lovande resultat i studier på idisslare.

Det pågår två regionala utvecklingsprojekt i Umeå kopplade mot life science, som totalt stöttas med 22 miljoner kronor av EU/Tillväxtverket. Peter Jacobsson, verksamhetsledare UBI, och Mats Falck, projektledare för SOLH.

Två projekt lyfter Life Science-Umeå med 22 EU-miljoner

Det pågår två regionala utvecklingsprojekt i Umeå kopplade mot Life science som totalt stöttas med 22 miljoner av EU. Umeå Biotech Incubators projekt "Life Science City" syftar till att vidareutveckla industrin och främja innovation och samarbete. SOLH-projektet jobbar för ett mer sammanhållet och effektivt innovationssystem och är ett samarbete mellan aktörer i Västerbotten och Norrbotten.

Mucocort AB, som får affärsstöd från Umeå Biotech Incubator, ska inleda en klinisk prövning av sitt intraorala plåster för behandling av aftös stomatit.

Mucocort inleder klinisk prövning av innovativt plåster för aftös stomatit

Mucocort AB har fått godkännande för klinisk prövning av ett plåster för aftös stomatit, ett tillstånd som drabbar 2% av befolkningen och orsakar smärtsamma sår i munnen. Prövningen kommer att genomföras i samarbete med Oral Care AB och förväntas pågå i sex till nio månader. Produktion av plåstret hanteras av Aurena Laboratories AB.

Umeå Lab Fair har lockat fler företag än vad UBI trodde på förhand: "Vi ser gensvaret som ett bevis på att Umeå är en forsknings- och kunskapsstad", säger Christin Grundström, Lab & Community Manager på UBI.

Ny labbmässa lockar 18 företag till Umeå

Umeå Biotech Incubator anordnar i veckan den nya labbmässan "Umeå Lab Fair" med 18 deltagande företag. Mässan riktar sig till labbpersonal inom life science industrin, universitetet och regionen och syftar till att erbjuda den senaste utrustningen. Efter mässan hålls Life Science Pub på Cinco för fortsatt nätverkande.

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7,7 miljoner kronor satsas på BRIDGE Sweden som ska koppla samman forskningsinfrastruktur och innovationssystem. En viktig del blir att överbrygga det tekniska gapet mellan DDD-plattformen på SciLifeLab och Testa Center. Projektet anses ha potential att ge svenska forskare en unik konkurrenskraft för att driva framgångsrik läkemedelsutveckling inom biologiska läkemedel och precisionsmedicin.

Andreas Lindberg och Lisandro Bernardo från UBI är nöjda med gensvaret på Open up for Innovation. "Vi tänkte att vi skulle få 50 deltagare, nu har vi det dubbla! Vi hoppas det här ska leda till en win-win för alla involverade parter".

Nytt life science-event i Umeå spräcker 100-gränsen: "Vill lyfta sektorn ytterligare"

Umeå Biotech Incubator arrangerar eventet Open up for Innovation för att främja samarbete och innovation mellan akademi och industri inom Life Science. 100 deltagare väntas, inklusive forskare, företagsrepresentanter och Sweden BIO:s VD. Evenemanget är en del av UBI:s projekt "Life Science City" och syftar till att främja fortsatt tillväxt och innovation inom Life Science-Umeå.

UBI-alumnen HiloProbe AB har fått ytterligare evidens för sin produkt ColoNode. HiloProbes grundare fr.v: Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Anne Israelsson, Gudrun Lindmark och Sten Hammarström.

Klinisk studie bekräftar: HiloProbes produkt ColoNode kan förbättra vården för patienter med tjocktarmscancer

En prospektiv multicenterstudie visar att Umeåbolaget HiloProbes produkt, ColoNode, kan förbättra diagnostiken för kolorektalcancer-patienter och bidra till att fler överlever samt minska risken för överbehandling. Resultaten från den kliniska studien, genomförd i samarbete med Umeå universitet och åtta sjukhus i Sverige, har publicerats i International Journal of Cancer.

Prevas har siktet inställt på Umeå, med inriktning mot ingenjörskonsulting inom främst Life Science. "Vi vet att det finns stor potential i Umeå, både inom MedTech och Life science i stort" säger Robert Tönhardt, Life science director. Foto: Prevas

Konsultbolag inom Life science ska etablera sig i Umeå

Teknikkonsultbolaget Prevas ska etablera sig i Umeå med inriktning mot Life science. - Vi vet att det finns en stor potential i Umeå, både inom MedTech och Life science i stort, säger Robert Tönhardt, Life Science Director på Prevas.

Lina Olsson, vd för HiloProbe, säger att resultaten ser lovande ut. "Vi ser fram emot att de ska publiceras", säger hon.

Ny lovande klinisk data med ColoNode

Umeå universitet har, i samarbete med HiloProbe AB, slutfört en del av en ny klinisk studie som ger ytterligare viktig evidens för produkten ColoNodes användbarhet vid tjocktarmscancer.

Peter Jacobsson, affärscoach UBI, Oleg Alexeyev, grundare och ägare, Gabriella Persson, vd och Mats Strömqvist, styrelseordförande, gläds över kapitaltillskottet på dryga 14 miljoner kronor.

Fem investerare satsar mångmiljonbelopp i Vakona

Umeåbolaget Vakona utvecklar ett nytt läkemedel mot akne och har fått ett kapitaltillskott på drygt 14 miljoner kronor från fem investerare.  – Detta är betydelsefullt för oss, nu kan vi fortsätta med produktutvecklingen, säger Gabriella Persson, vd för Vakona.

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator

Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige