Pressmeddelande -
Gick nytt internationellt inkubatorprogram i Umeå – från Argentina
Hösten 2022 startade Umeå Biotech Incubator ett internationellt inkubatorprogram för att hjälpa ännu fler startups att lansera sina produkter inom hälso- och sjukvård. En av deltagarna var Brian Reznik från Argentina.
– Vi fick stor hjälp av UBI, bland annat när det gäller intervjuer och validering. De hjälpte oss verkligen att navigera runt bland våra utmaningar, säger han.
UBI:s internationella inkubatorprogram är ett förinkubatorprogram där startups och idébärare får coachning av UBI:s affärscoacher för att kunna identifiera vilka behov som finns av deras innovation samt hur marknaden och konkurrensen ser ut.
Brian Reznik i Argentina driver en startup (Nanotransfer) som jobbar mot genterapiföretag och var på jakt efter en inkubator.
– Vi visste redan från början att vi grundade ett globalt företag. Därför började vi leta efter accelerator- och inkubatorprogram över hela världen. Och då snubblade vi över UBI, säger han.
Rätt analys av marknadsbehoven en nyckel
Han fick kontakt med UBI:s affärscoacher Pia Keyser och Tobias Tovedal, några han verkligen trivdes med.
– Det var det bästa med programmet. De har skarpa ögon och förstår vad vi försöker uppnå och hur våra utmaningar ser ut. De gav oss många goda råd, säger Brian Reznik.
Han tycker inte heller att tidsskillnaden mellan Sverige och Argentina ställde till problem.
– Nej, det fungerade perfekt. I Argentina har vi tidsskillnader gentemot de flesta länder i världen, så vi är vana att jobba på det sättet, säger Brian Reznik.
UBI har genom åren fått många förfrågningar från internationella idébärare och startups. Och det är just efterfrågan på UBI:s spetskompetens inom affärsutveckling och life science som är grunden till det internationella inkubatorprogrammet.
– Många nystartade företag och projekt misslyckas när de utvecklar en ny produkt eller tjänst. Den största orsaken till misslyckanden är faktiskt otillräcklig kunskap om marknadens behov och då kan man slösa bort både tid och pengar. Där kan vi hjälpa till – även internationellt. Vi strävar efter att vara en av världens bästa inkubatorer och då måste man så klart ge sig ut i världen också, säger Jennie Ekbech, vd på UBI, och tillägger:
– Genom att visa upp oss internationellt kan fler blickar falla på Umeå, både då det gäller företag och potentiell arbetskraft. Vi har dessutom draghjälp av Umeå universitet, vilket skapar stora möjligheter för de som vill flytta hit. Umeå är en bra stad i allmänhet, men ska självklart bli en bra stad för life science i synnerhet. Och vi är på god väg!
Ny programstart i höst
Jennie Ekbeck menar att det internationella programmet bidrar till att bredda UBI:s nätverk, men att även deltagarna på programmet får många nya kontakter på grund av UBI. Och Brian Reznik bekräftar:
– Vi har definitivt berikat våra nätverk tack vare UBI, säger han.
I september inleds den andra omgången av det internationella inkubatorprogrammet och Jennie Ekbeck och hennes kollegor på UBI hoppas att många ansökningar ska komma in.
– Vi är väldigt duktiga på det vi gör i Umeå och vi ska inte begränsa oss geografiskt. Att samverka över länders gränser är väldigt berikande, säger hon.
Här kan du söka till det internationella inkubatorprogrammet.
Läs mer om programmet här.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.