Gå direkt till innehåll
Dan Holmberg och Sofia Mayans, grundare av Inficure Bio.
Dan Holmberg och Sofia Mayans, grundare av Inficure Bio.

Pressmeddelande -

Lokalt riskkapitalbolag går in i Umeå-startup

Inficure Bio AB tar för första gången i företagets historia in externt riskkapital. Valet föll på lokal kompetens och finansiering – och målet är att inom ett år etablera sig på den internationella marknaden för utveckling av läkemedel mot inflammation och fibros. 

– Pengarna ska främst gå till att öka vårt kundnätverk och öka försäljningen, men även till att bredda antalet sjukdomstillstånd som vår produkt kan användas till, säger Sofia Mayans, VD och en av grundarna i Inficure Bio AB.

Inficure Bio:s innovation är - som mycket annat inom grundforskning - en biprodukt från ett annat forskningsprojekt. Upptäckten låg orörd, tills dess att Sofia Mayans och Dan Holmberg insåg möjligheterna i den nyskapade modellen; som ett verktyg för läkemedelsutveckling inom fibros – bildning av ärrvävnad i organ.

Trots att fibros bidrar till 40 procent av västvärldens dödsfall saknas det i dag effektiva läkemedel mot tillståndet. Marknaden för en framgångsrik kandidat är enorm. Inficure Bio vill bidra till att skynda på utvecklingen med att hitta nya preparat som kan lindra sjukdom hos miljontals människor världen över.

I dag har bolaget en patenterad, och världsunik musmodell, som underlättar för läkemedelsföretag att snabbare och billigare testa framtida läkemedel mot fibros - ofta ett resultat av långvarig inflammation. Eftersom det i dag helt saknas effektiva substanser mot fibros kan Inficure Bio:s innovation göra verklig skillnad på området.

Nordic Light Capital och Partnerinvest Norr är de nya delägarna som går in med gedigen branschkunskap, bred specialistkompetens och finansiering. Aktörerna har tillsammans gått ihop i en satsning på Inficure Bio. Båda är verksamma i Västerbotten – men har ett tydligt fokus på unga bolag med global potential och god skalbarhet som bygger på avancerade och högteknologiska affärsidéer.

– Vi ser en unik modell baserad på Umeåforskning med stor global potential och ett duktigt team i bolaget. InfiCure Bio AB passar bra in i Nordic Light Capitals investeringsstrategi och ger en bra riskspridning till vår portfölj, säger Mikael Öhlund, founding partner på Nordic Light Capital.

Med sin första externa investering siktar nu Sofia Mayans och teamet bakom bolaget att att gå från liten startup till etablerad aktör inom sitt område.

– Investeringen kommer i ett viktigt skede för Inficure. En första finansiering kommer att räcka nästan ett år. Efter avstämning av uppnådda mål får vi en andra utbetalning, som kommer täcka kostnader ytterligare ett antal månader. När perioden är slut förväntas bolaget nå break-even och därför inte behöva ytterligare kapital, säger Sofia Mayans.

Om Inficure Bio

Inficure Bio registrerades officiellt 2015 men teamet bakom har varit antagna till den specialiserade företagsinkubatorn Umeå Biotech Incubator sedan 2013. Bolaget erbjuder världens mest effektiva tester för validering av potentiella läkemedel mot fibros och långvarig inflammation. Bolaget har internationella kunder sedan 2016 och riktar sig främst mot den europeiska, amerikanska och australiensiska marknaden.

För mer information, kontakta:

Sofia Mayans, Ph D Founder and CEO, Inficure Bio AB
E-post: sofia.mayans@inficurebio.com M
obil: 0703-66 46 66
inficurebio.com

Carolina Hawranek
Head of PR & Communikations, UBI
E-post: carolina.hawranek@ubi.se
Mobil: 0720-90 85 05
ubi.se 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) är en av Sveriges excellenta inkubatorer inom life science. Vi hjälper forskare att nyttiggöra sina data för att hjälp patienter och medborgare till bättre hälsa. Vi stöttar och utbildar entreprenörer inom läkemedel, diagnostik och medicinteknik genom att länka samman akademi, klinik och näringsliv.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige