Gå direkt till innehåll
Mucocort är ett virtuellt bolag där ägarkretsen jobbar pro bono. Från vänster: Mats Jontell, Olle Isaksson, Thomas Hedner och Jean Lycke.
Mucocort är ett virtuellt bolag där ägarkretsen jobbar pro bono. Från vänster: Mats Jontell, Olle Isaksson, Thomas Hedner och Jean Lycke.

Pressmeddelande -

Mucocort tecknar nytt produktionsavtal för unik lösning av aftös stomatit efter munsår

Mucocort AB har en ny, unik lösning för personer med frekventa blåsor eller sår i munnen: Ett självabsorberande plåster som tar bort smärtan momentant. Nu har bolaget skrivit ett avtal med medicinteknikföretaget Aurena Laboratories AB, som även blir delägare i bolaget.

Sextio procent av jordens befolkning har någon gång haft munsår (aftös stomatit) och två procent beräknas ha sår i munnen i skrivande stund. Smärta och svårigheter att äta och prata är ett stort problem för patienter med aftös stomatit. Det finns inga effektiva behandlingar på marknaden i dag men Mucocorts självabsorberande plåster erbjuder ger omedelbar smärtlindring.
Mucocorts munplåster är utvecklat av ett team bestående av Jean Lycke, affärsutvecklare och vd, Mats Jontell, professor i oral medicin och patologi, Olle Isaksson, professor i endokrinologi och Thomas Hedner, professor i klinisk farmakologi. Plåstret, en MDR klass II-produkt, både lindrar smärtan och snabbar på den naturliga läkningen.

Förbereder ansökan om klinisk prövning
Den primära effekten är hygroskopisk, det vill säga ett absorberande plåster som placeras över såren. Plåstret sitter fast i tre till fyra timmar och suger upp till 100 procent av den cocktail av vävnadsvätska, virus och bakterier som finns i såret. Plåstret absorberar upp 20–25 gånger sin egen vikt och omvandlas sedan till en gel som sedan lossnar och kan sväljas ner. Plåstret är biologiskt nedbrytbart och försvinner inom fyra till fem timmar.
– Plåstret ger framför allt en momentan smärtlindring. Den effektiva smärtlindringen tror vi bland annat kommer att drastiskt minska den kortisonbehandling som idag används för att lindra patienternas besvär, säger Jean Lycke.
Mucocort förbereder under hösten en ansökan till Läkemedelsverket om tillstånd för klinisk prövning. När den är validerad och även godkänd av Etikprövningsmyndigheten, kommer den kliniska studien påbörjas i början av Q1 2023.
– Vi har förberett det mesta gällande studien och hur vi statistiskt ska bearbeta resultaten. Allt ligger i linje med det nya, uppgraderade ISO-systemet MDR och ISO14155, förklarar Jean Lycke. 

Nya avtalet kvalitetssäkrar processen
Mucocort har nu skrivit avtal med Aurena Laboratories AB, ett familjeägt företag från Karlstad. Genom att göra gemensam sak kvalitetssäkrar företagen alla led i processen samtidigt som man behåller tillverkning och fortsatt produktutveckling i Sverige.
Avtalet innebär att Aurena Laboratories kliver in som minoritetsägare i Mucocort och att parterna ska samarbeta kring utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och en lansering på den internationella marknaden.
– Aurena har en väldigt bra produktion och produktionsutveckling och arbetar i dag med de kunder som vi vill samarbeta med i framtiden. De har också den infrastruktur som vi önskar för marknaden i Europa med allt från produktion, frakt, beställningar och distribution, säger Jean Lycke och fortsätter:
– Vi har från start arbetat med ett helhetsperspektiv där miljön har stått i fokus. Med produktionen i Sverige kan vi också koppla samman hållbarhetsfrågan och då framför allt hur man får förpackningar att bli miljömässigt ackrediterade och certifierade. Det är något vi inte har idag men vi arbetar för att tillsammans med Aurena Laboratories lösa denna fråga.

"Sällsynt spännande innovationsbolag"
Magnus och Lars Hedman äger och driver Aurena Laboratories och de ser fram emot samarbetet och att få lansera det nya munsårsplåstret.
– Vi är ett svenskt tillverkande medicintekniskt företag som gärna samarbetar med innovativa bolag från Sverige. Mucocort är ett sällsynt spännande innovationsbolag och jag tror att vi tillsammans kan göra Mucocorts innovationer väldigt framgångsrika, säger Magnus Hedman.
– Mucocort är i många hänseenden ett unikt bolag där ägarkretsen jobbar pro bono enligt en i stort sett virtuell affärsmodell med fokus på produkter för topikala sjukdomar i slemhinna, tillägger Lars Hedman.

Sått frön till angränsande utvecklingsområden
Mucocort är ett virtuellt företag som inte har några fasta kostnader för kontor eller laboratoriumsfaciliteter utan köper in sig i externa lösningar vid behov. Företaget utgår från Umeå Biotech Incubator (UBI) och 98,5 procent av företagets intäkter och kapital går för närvarande till produktutveckling.
Detta har möjliggjorts dels via det affärsstöd Mucocort fått från UBI, dels tack vare teamets höga och kompletterande kompetens samt goda nätverk inom området.
Mucocort fokuserar på att utveckla nya behandlingsmetoder för infektioner och sjukdomar i slemhinnorna och företaget jobbar strategiskt för att nå ut brett på marknaden. Projektet med det orala plåstret har också sått frön till ytterligare angränsande utvecklingsområden, som exempelvis muntorrhet.
– Xerostomi, muntorrhet i vardagstal, är ett intressant utvecklingsprojekt som vi kommer att arbeta vidare med, avslutar Jean Lycke.

För mer information 
Jean Lycke, vd
070-277 15 11
jl@emerentiagruppen.com

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige