Följ Umeå Biotech Incubator

Nytt biotech bolag bildat - fick ut sitt enzym på marknaden på en vecka

Pressmeddelande   •   Maj 30, 2017 08:51 CEST

Protactio AB registrerades hos bolagsverket den 24 april 2017. Fyra dagar senare överfördes patenträttigheter till ett partnerbolag i Skåne – och inom en vecka fanns deras enzym ute på marknaden.

– Vi är väldigt imponerade över Genovis som lyckats lansera produkten på så kort tid, säger Christian Spoerry, en av grundarna.

Det är Christian Spoerry och Ulrich von Pawel-Rammingen från Umeå universitet som ligger bakom denna ovanliga affärshistoria i en branch där det ofta är många år mellan bolagsstart och försäljning.

Enzymet är en proteas – det vill saga en reagens som klipper proteiner i två delar. Det enzym som forskarna bakom Protactio tagit fram är mycket specifikt, och klipper humana IgG1-antikroppar mitt i tu. Enzymet är pålitligt och fungerar dessutom i naturlig miljö, utan tillsatser, vilket skiljer ut det från liknande produkter på marknaden och gör det mer lättarbetat.

– Vi var medvetna om enzymets potential att nå ut till marknaden relativt snabbt, men vi tänkte oss kanske närmare ett år framåt eller så, säger Ulrich von Pawel- Rammingen, en av uppfinnarna av enzymet.

Tillsammans med Christian Spoerry har han bildat det helt nystartade bolaget Protactio AB. Namnet är en ihopslagning av proteas och det latinska namnet för aktivitet (actio). Ett sätt att lyfta fram huvudfunktionen hos bolagets produkter, enzymerna som kan klyva proteiner.

Protactio AB bildades den 24 april 2017 och överförde patenträttigheterna till Genovis AB efter bara några dagar. Diskussionerna med bolaget har dock pågått sedan oktober förra året.

– Vi har sett utvecklingen av dessa typer av antikroppar under fem år men tillväxten har blivit tydligare under senare tid. När vi fick möjlighet att arbeta med forskarna i Umeå fanns en tydligare bild av behoven på marknaden och vi bestämde oss för att förvärva deras IP-rättigheter, säger Genovis VD Fredrik Olsson till Biostock.se.

Den nya produkten är speciellt intressant för företag som utvecklar antikroppar inom immunoterapi, ett starkt område som växer inom läkemedelsutveckling.

– Det är mycket mer precist i sin funktion och väsentligt lättare att använda. I slutändan underlättar dessa egenskaper både kvaliteten och värdet på analysdata som genereras, säger Fredrik Olsson.

För mer information, kontakta:

Christian Spoerry
Ph.D student, group Ulrich von Pawel-Rammingen
Department of Molecular Biology, Umea University
E-post: protactio.ab@gmail.com
Telefon direkt: +46 90 7850814

Carolina Hawranek
Head of Communications & PR
+46 90-15 49 72
carolina.hawranek@ubi.se

Umeå Biotech Incubator (UBI) är en av Sveriges excellenta inkubatorer inom life science. Vi hjälper forskare att nyttiggöra sina data för att hjälp patienter och medborgare till bättre hälsa. Vi stöttar och utbildar entreprenörer inom läkemedel, diagnostik och medicinteknik genom att länka samman akademi, klinik och näringsliv.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.