Pressmeddelande -
QureTech Bio får miljoner – ska bekämpa antibiotikaresistens
Life science-bolaget QureTech Bio har fått tre miljoner kronor från Swelife för att göra antibiotikaresistenta bakterier känsliga för olika antibiotika igen.
– Vi är jätteglada över pengarna. Det hjälper oss att skapa en produkt som kan hjälpa patienter och rädda liv, säger Fredrik Almqvist, vd.
Bakterier som tål antibiotika är ett växande problem och får till följd att mediciner blir verkningslösa. Det vill QureTech Bio råda bot på. Företaget, som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar nya läkemedel som antingen förstärker effekten av befintlig antibiotika eller avväpnar bakterier istället för att döda dem, vilket minskar resistensutveckling.
Nu har QureTech Bio, i samarbete med Umeå universitet och Malmöföretaget Magle Chemoswed, tilldelats tre miljoner kronor från Swelife via utlysningen Samverkansprojekt för bättre hälsa. Pengarna ska användas till att ta projektet till nästa steg.
– Vi har hittat nya möjligheter att behandla svåra infektioner genom att göra antibiotikaresistenta bakterier känsliga för olika antibiotika igen. Vi har tidigare visat att våra substanser har effekt i en mycket svårbehandlad sjukdomsmodell och pengarna från Swelife gör det möjligt att fokusera på studier som är viktiga för att komma vidare för att utveckla en kommersiell slutprodukt, säger Fredrik Almqvist, vd på QureTech Bio.
– Vi är mycket glada över detta samarbete, där vi kan kombinera vårt egenutvecklade drug delivery-system med de nya läkemedelskandidater som QureTech Bio utvecklat. Vårt mål är att vi tillsammans ska utveckla en produkt som effektivt kan behandla antibiotikaresistenta infektioner och därmed rädda liv, säger Peter Schuisky, CSO på Magle Chemoswed.
Fredrik Almqvist fortsätter:
– Med det här anslaget får vi möjlighet att fördjupa vårt samarbete med Magle Chemoswed, som har en spännande teknik för administration av substanserna som kan göra slutprodukten mer effektiv.
Han menar att det ekonomiska stödet kan medföra att man kan ta projektet så pass långt att bolaget kan intressera större aktörer som är villiga att investera.
– Det är avgörande för att vi ska kunna ta fram en produkt som kan hjälpa patienter och rädda liv, säger Fredrik Almqvist.
Vårdrelaterade sjukdomar är ett stort problem i dag världen över. QureTech Bio erbjuder ett nytt alternativ för att behandla dessa sjukdomar – och potentialen är stor.
– Bara i USA dör en människa var femtonde minut på grund av en antibiotikaresistent bakterie. Att lösa den här problematiken är enormt viktigt, säger Fredrik Almqvist och fortsätter:
– Vi är väldigt glada över att Swelife, trots den hårda konkurrensen, anser att vi har ett viktigt och bra projekt som är värt att satsa på – det är en kvalitetsstämpel. Pengarna ger oss ekonomiska förutsättningar att jobba mer långsiktigt. Vårt fokus och stora målsättning är att kunna rädda liv, och dessa pengar hjälper oss på den punkten. Vi har stora förhoppningar på framtiden.
För mer information, kontakta:
Fredrik Almqvist, PhD
Quretech Bio Co-Founder and CEO
fredrik.almqvist@quretech.com
+46 70-397 90 97
Om Quretech Bio:
Quretech Bio is a Swedish pharmaceutical development company that addresses a significant medical need by developing a new class of antibacterial agents that target antimicrobial resistance. Quretech Bio’s vision is to develop first-line medicines to combat infectious diseases and the occurrence of antibiotic resistance, establishing itself as a leading pharmaceutical discovery company in its field.
Om Swelife – för ett konkurrenskraftigt life science-system i Sverige
Swelife stödjer samverkan mellan akademi, näringsliv och hälso- och sjukvård med målet att stärka life science i Sverige och förbättra folkhälsan. Det är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova och av programmets deltagande parter.
www.swelife.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.