Gå direkt till innehåll
Julia Wigren Byström, vd på Xerum.
Julia Wigren Byström, vd på Xerum.

Pressmeddelande -

Umeåföretag bakom Region Västerbottens egenprovtagning för antikroppar mot covid-19

Som första region i Sverige erbjuder Region Västerbotten från och med 1 mars invånare möjlighet att beställa hem provtagningskit och att ta prov på sig själv för att se om man har antikroppar mot covid-19.

Från och med den 1 mars kan länets invånare beställa hem ett provtagningskit, ta ett kapillärt blodprov, ett stick i fingret, på sig själv och skicka provet för analys med vanlig post. När provet är analyserat, efter omkring två veckor, får man ett sms eller mejl och kan logga in på direkttest.se för att se sitt provsvar.

– Det är glädjande att vi återigen har ett brett erbjudande om antikroppstestning i Västerbotten och kan möta den efterfrågan som finns. Genom att provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Egenprovtagning för antikroppar för länets invånare blir möjligt genom att Region Västerbotten har slutit avtal med Capitainer och Xerum. Capitainer har utvecklat produkten för egenprovtagning för antikroppar, som bygger på DBS-teknik, dried blood spot. Det Umeåbaserade företaget Xerum, som har fått affärscoaching via Umeå Biotech Incibator och Innovationskontoret samt finansiering via Umeå universitet Holding, som har utvecklat metodiken för analys. Proverna analyseras vid Norrlands universitetssjukhus.

– Tillförlitligheten i analysresultaten av dessa kapillära prov är lika hög som de för venösa prov, säger Gunilla Persson.

– Med hemprovningskittet kan vi underlätta i glesbefolkade områden med stor andel äldre som bor ensamma, menar Julia Wigren Byström, vd för Xerum som kommer genomföra analyserna av testerna på det ackrediterade laboratoriet.

Hon fortsätter:

– Att möjliggöra för hemprovtagning ökar patienttryggheten, det är bra för miljön och det sparar pengar och resurser samt bidrar till regionens mål om lika vård för alla. Hemprovtagningskittet är lätt och säkert att använda. Analysresultaten är av samma kvalitet som analysresultaten baserade på venöst blod, det vill säga blod från armvecket.

Om något av följande stämmer in kan man ta ett antikroppstest:

  • Man har varit sjuk men inte gjort något PCR-test under tiden man hade symtom.
  • Någon i ens familj eller person man umgåtts med har haft covid-19, men man har själv inte provtagits eller tagit ett test som visade negativt provsvar.
  • Man har varit sjuk och har personer i sin omgivning som är över 70 år eller tillhör en annan riskgrupp.
  • Antikroppstest erbjuds från det år man fyller 16 år. Ett antikroppstest kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

    För att beställa kit för egenprovtagning för antikroppar och kunna se sitt provsvar behöver man ha svenskt personnummer och BankID. Man behöver ha tillgång till Swish för att betala för provtagningen i samband med beställning.

    Egenprovtagning för antikroppar kommer preliminärt att vara tillgängligt till och med sista maj.

    – Senast vi hade ett brett erbjudande om antikroppstester i länet, mellan november och januari, analyserades över 8000 prover och 18 procent av dessa visade antikroppar mot covid-19. Sedan dess har vi haft en hög smittspridning, säger Gunilla Persson.

    Mer information om egenprovtagning för antikroppar mot covid-19 på 1177.se https://www.1177.se/Vasterbotten/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/antikroppstest-for-dig-som-varit-sjuk-tidigare/

    För mer information kontakta:

    Julia Wigren Byström
    Vd på Xerum
    076-800 40 95

    Gunilla Persson
    Biträdande smittskyddsläkare
    Region Västerbotten
    090-785 20 15

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

    Kontakter

    Tomas Ruuth

    Tomas Ruuth

    Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

    Relaterat innehåll

    Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.

    Umeå Biotech Incubator arrangerar internationellt investerarmöte

    Den 24-25 november arrangeras Swedish Life Science Investor Meeting digitalt, med målsättningen att life sciencebolag och investerare ska mötas. En av arrangörerna är UBI. - Covid-19-pandemin har ställt till det för många, men en fördel är att det ger life sciencebolag möjligheter att träffa internationella investerare som kanske aldrig brukar besöka Sverige, säger Jennie Ekbeck, vd.

    G4 Cancer Cure: Biokemisten Nasim Sabouri, projektledaren Milada Jamroskovic, kemisten Erik Chorell och cellbiologen Sjoerd Wanrooij.

    Vill bekämpa aggressiv bröstcancer – får affärsstöd av Umeå Biotech Incubator

    Det nya projektet G4 cancer cure vill ta fram en ny behandling mot aggressiv bröstcancer. Nu har de antagits till inkubatorn på Umeå Biotech Incubator. – Vi är väldigt glada och ser framemot en spännande tid framöver. Detta är ett viktigt steg för oss i utvecklingen av vår produkt, säger docent Nasim Sabouri, en av de tre projektägarna.

    Julia Wigren Byström, vd på Xerum.

    Xerum får uppdrag av Folkhälsomyndigheten – ska mäta hur många svenskar som har antikroppar mot SARS-CoV-2

    I mars lanserade Umeåbaserade Xerum ett hemmakit för test av antikroppar mot viruset som orsakar covid-19, SARS-CoV-2. Testet blev väl mottaget och nu har bolaget vunnit en viktig upphandling åt Folkhälsomyndigheten. – Vi ska ansvara för analys och utskick av provtagningskit i en stor studie där Folkhälsomyndigheten mäter hur många i Sverige som har antikroppar, säger Julia Wigren Byström, vd.

    We grow ideas that can change the world

    Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

    Umeå Biotech Incubator

    Tvistevägen 48C
    907 36 Umeå
    Sverige