Pressmeddelande -
Umeåföretag siktar globalt med medicinsk väst för barn med cancerbehandling
En droppställning hämmar rörelsefriheten för svårt sjuka barn och ungdomar. Umeåföretaget Nil Medical har tagit fram en ergonomisk, medicinsk väst där vätskor, pumpar och slangar skyddas inuti plagget vilket möjliggör lek utan hinder. I samarbete med flera regioner pågår nu en nationell livskvalitetsstudie och målet är att sprida västen internationellt.
– Vi vill ge så många barn som möjligt mer rörelsefrihet under behandling, säger grundaren Martin Hanberger.
2011 inledde masterstudenten i industridesign, Martin Hanberger, ett samarbete med barnonkologiavdelningen på Norrlands Universitetssjukhus. Målet var att underlätta långa cancerbehandlingar för barn och unga.
– Jag fick nys om hur barn, som vill och kan leka, hindras i sin rörelsefrihet då de behandlas via droppställning. Jag besökte barncanceravdelningen och blev motiverad att försöka lösa denna utmaning med användarcentrerad designmetodik, säger Martin. Att kunna säga att vi står här med en färdig produkt efter så många års utvecklingsarbete, känns fantastiskt – framför allt när vi ser och får höra hur mycket den uppskattas av barnen. Att underlätta för dem har hela tiden varit drivkraften.
Skapad i samarbete med användarna
Det skapades tidigt en prototyp som testades utan att behandling kopplades in. Därefter har en projektgrupp bestående av specialister inom design, produktutveckling och CE-märkning av medicintekniska produkter hjälpt till att utveckla Nil Medical Vestpack tillsammans med erfaren personal ifrån barnonkologiska avdelningen.
Kravställningar och riskanalyser har tagits fram i samråd för att göra västen så säker och användarvänlig som möjligt. Intervjuer med patienter, familjer och sjukvårdspersonal har varit central i utvecklingen.
– En av de unga användarna sa ”Jag vill att det ska vara ingenting”, namnet Nil (engelskans ”noll”) har alltså fötts ur den rörelsefrihet som vår medicinska väst ger. De som använder den slipper sitta fast i droppställningar, i stället kan de röra sig både fritt, tryggt och säkert, säger Martin.
Stöttats av Barncancerfonden
Projektet har genom åren fått ekonomiskt stöd av bland andra Barncancerfonden, Region Västerbotten och Vinnova och just nu pågår det en nationell livskvalitetsstudie som genomförs i samarbete med Region Jönköping, Sahlgrenska Sjukhuset och Norrlands Universitetssjukhus.
Nil Medical har en färdig, CE-märkt produkt. Målet är att sprida infusionsvästen på den internationella marknaden och ge så många barn som möjligt mer rörelsefrihet under behandling. Martin har haft en dialog med innovations-stödsystemet i Umeå under utvecklingen och nu har Nil Medical börjat samarbeta med Umeå Biotech Incubator.
– UBI har hög kompetens vad gäller affärsutveckling, ett gott renommé och ett brett kontaktnät. Vi ser verkligen fram emot att börja samarbeta med UBI, säger Martin Hanberger.
Skapar värde för både patienter och vårdgivare
Andreas Lindberg är ansvarig affärscoach på Umeå Biotech Incubator:
– Vi letar efter idéer som gör skillnad och som har global potential. Nil Medical har med Vestpack ett unikt koncept som skapar tydligt värde för såväl patienter som vårdgivare. Det känns motiverande och spännande att tillsammans med Nil Medical se till att deras produkt når den potential vi ser att den har.
För mer info, vänligen kontakta:
Martin Hanberger, grundare och industridesigner
Telefon: +46-72 560 56 60
Epost: info@nilmedical.com
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.