Pressmeddelande -
Diamyd Medical flyttar läkemedelsproduktionen till Umeå – anställer fler
Personal rekryteras nu till Diamyd Medicals nya vaccinanläggning i Umeå efter att bolaget tillkännagett att produktionen av proteinet GAD65, den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd, flyttas från utlandet till Sverige.
– Detta ger oss större kontroll och mer kunskap om vårt prövningsläkemedel. För mig personligen känns det fantastiskt att få vara med och bygga upp en vaccinanläggning från grunden, säger Maja Johansson, platschef på anläggningen i Umeå.
Diamyd Medicals lokaler är omkring 1 000 kvadratmeter stora, utrustade med renrum, laboratorieutrymmen och kontor.
Personalen på faciliteten är experter på bland annat cellodling och proteinrening, alltså det som krävs för att producera proteinet. För att i kliniska studier kunna ge Diamyd i form av en injektion behöver proteinet blandas samman med en vätska, en formulering, vilket sker hos APL i Umeå.
– Det är viktigt med kompetent personal som kan alla produktionssteg, den dokumentation som krävs samt har kunskap om alla regelverk, säger Maja Johansson och fortsätter:
– Vi är fortfarande i fasen där vi utökar vår personalstyrka med nyckelkompetenser till vår produktionsanläggning.
Maja Johansson är själv disputerad inom biokemi vid Umeå universitet, docent i neuroendokrinologi och arbetade tidigare avknoppningsbolaget Umecrine Cognition, som gick från att vara ett tidigt projekt sprunget från forskning i Umeå till att testa sitt läkemedel på patienter.
– Det var väldigt lärorikt och det som gjort att jag har den kunskap jag behöver för att driva produktionsanläggningen i Umeå – jag vet vilken personal och vilka funktioner vi behöver för att komma igång, säger Maja Johansson.
Diamyd Medicals prövningsläkemedel, diabetesvaccinet Diamyd är en precisionsmedicin, i syfte att slå specifikt på sjukdomen diabetes.
– Ett exempel på en precisionsmedicin är när man genom en stor insamlad mängd data vet så mycket om patienterna och hur behandlingen fungerar, att man kan välja ut vilka patienter som kommer att må bäst av behandlingen utifrån exempelvis genuppsättning, säger Maja Johansson.
Tidigare genomförda kliniska studier har tydligt visat att individer med den autoimmuna formen av diabetes, typ 1 diabetes, som har en vanligt förkommande genetisk variant verkar svara väl på behandlingen. I enlighet med det visade nyligen meddelade resultat från en klinisk studie att samma genetiskt fördefinierade patientgrupp som fick aktiv behandling med diabetesvaccinet Diamyd hade mer än 50 procent högre bevarande av den egna insulinproduktionen 15 månader efter studiestart jämfört med de som fick placebobehandling.
– Vi är på väg in i fas 3 av läkemedelsutvecklingen och det känns väldigt spännande. Att vi dessutom tar hem proteintillverkningen och gör det i egen regi känns väldigt roligt och utvecklande, säger Maja Johansson.
För mer information om utlysta tjänster, kontakta:
www.diamyd.com/careers
Maja Johansson, site manager på Diamyd Medical, Umeå
maja.johansson@diamyd.com
+46 72 571 92 20
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.