Pressmeddelande -
Nyckelroller ska tillsättas på nya vaccinenheten i Umeå
Nu startar uppbyggandet av diabetesbolaget Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå. Nyanställd site manager är Maja Johansson med ansvar för etablering av processen för produktion av GAD, den aktiva substansen i prövningsläkemedlet Diamyd. Just nu är ett antal tjänster utlysta för att tillsätta viktiga nyckelroller till anläggningen.
– Vi söker drivna personer med goda och relevanta erfarenheter från biologisk tillverkning och läkemedelsutveckling för att snabbt kunna komma igång med verksamheten, säger Maja Johansson.
Hon kommer närmast från Umeå universitet och Umecrine Cognition AB och ska basa över arbetet på nya anläggningen, som är belägen på Ersboda, i Sobis tidigare lokaler.
– Lokalerna i Umeå ligger i huset bredvid läkemedelstillverkaren APL, vilket är bra för vår logistik då det sista steget i läkemedelstillverkningen av diabetesvaccinet Diamyd sedan flera år tillbaka utförs av APL i Umeå, säger Maja Johansson.
När tillverkningen är igång kommer fler medarbetare att anställas successivt.
– Då kan vi utöka tillverkningskapaciteten. Tanken på sikt är att anläggningen i Umeå ska producera GAD för att tillgodose marknadsbehovet för vårt diabetesvaccin Diamyd, men också vara en nyckelspelare i att tillverka biologiska substanser för andra läkemedelsprojekt, både egna och för externa behov, säger Maja Johansson.
Diamyd Medicals lokal i Umeå är omkring 1 000 kvadratmeter stor och innehåller renrum, laboratorieutrymmen och kontor. Totalt satsar Diamyd Medical initialt runt 20 miljoner kronor i etableringen.
Direkt avgörande för valet av Umeå var möjligheten att hyra lokaler anpassade för läkemedelsproduktion. Ulf Hannelius, vd på Diamyd Medical, är nöjd med valet av Umeå som plats för etablering av Diamyd Medicals expanderande verksamhet.
– Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus gör Umeå till en stad som är perfekt för life science-satsningar. Life science-inkubatorn Umeå Biotech Incubators kontinuerliga affärsutveckling av biotechbolag har också spridit intresset för sektorn och stärkt Umeå som intressant region, säger Ulf Hannelius.
I dag finns det inget botemedel mot diabetes. Typ 1-diabetes, alltså den autoimmuna formen av diabetes som Diamyd Medical fokuserar på, kan i dag bara behandlas med insulin, vilket är en tuff och livslång behandling.
– Syftet med diabetesvaccinet Diamyd är att på ett säkert och specifikt sätt omprogrammera kroppens immunsystem så att det slutar bryta ner de insulinproducerande cellerna, säger Ulf Hannelius och tillägger:
– I dessa tider med Covid-19 är ett diabetesvaccin som Diamyd Medical tillverkar ännu viktigare eftersom Diamyd, till skillnad mot andra läkemedel som utvecklas mot autoimmun diabetes, inte nedreglerar immunsystemet och därmed inte heller ökar risken för infektioner.
När anläggningen kan dra igång sin tillverkning är ännu inte helt klart.
– Först måste vi få nyckelkompetenserna på plats. Vi är övertygade om att vår etablering i Umeå kommer att tillföra stor kompetens, men också öka Umeås attraktionskraft, säger Maja Johansson.
För mer information om utlysta tjänster, kontakta:
Maja Johansson, site manager på Diamyd Medical, Umeå
maja.johansson@diamyd.com
+46 72 571 92 20
Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel mot typ 1-diabetes. Diabetesvaccinet Diamyd® är en antigenspecifik immunoterapi för bevarande av kroppens insulinproduktion. Diamyd® har visat på god säkerhet i studier med fler än 1 000 patienter samt signifikant effekt i vissa prespecificerade subgrupper. Resultat från Bolagets europeiska fas IIb-studie DIAGNODE-2, där diabetesvaccinet administreras direkt i lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydiagnostiserad typ 1-diabetes, förväntas kunna presenteras under det tredje kvartalet 2020. En ny anläggning för vaccintillverkning inrättas nu i Umeå, med första prioritering att ta emot processteknologin för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i det terapeutiska diabetesvaccinet Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® för att återskapa kroppens insulinproduktion. En prövarinitierad Remygen®-studie med patienter som haft typ 1-diabetes i minst fem år pågår vid Uppsala Akademiska Sjukhus. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB samt har ägarandelar i det medicintekniska bolaget Companion Medical, Inc., San Diego, USA.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.