Gå direkt till innehåll
Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.
Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.

Pressmeddelande -

Umeåföretagets produkt används till att förutse Covid-19-patienters behov av intensivvård världen över

Prisade Umeåföretaget Nordic Biomarker har fått en roll att spela under coronapandemin. En av deras produkter används nu på sjukhus världen över för att förutse vilka Covid-19-patienter som kommer att behöva intensivvård.

– Det är förstås väldigt glädjande för oss att våra produkter kan vara till hjälp under det pågående utbrottet, säger Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.

Coronapandemin har drabbat världens alla hörn, och behovet av nya diagnostiska verktyg och behandlingar är stort. Nu står det klart att Nordic Biomarker i Umeå har en produkt som kan hjälpa sjukvårdspersonal att förutse om en person som är sjuk i Covid-19 kan behöva intensivvård. Det har nämligen visat sig att patienter som är svårt sjuka i Covid-19 riskerar att få en starkt påverkad koagulation och därför kan drabbas av blodproppar.

– En av våra stora produkter används i normala fall av sjukhusen i samband med utredning av blodproppar genom att bestämma halten av D-dimer i patientens blod. D-dimer är ett protein som finns i förhöjd mängd i blodet vid proppbildning. Med vår produkt kan sjukvårdspersonalen följa Covid-19-patienternas nivåer av D-dimer och därmed lättare förutse vilka av dem som riskerar att bli riktigt allvarligt sjuka, säger Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.

Höga och stigande nivåer av D-dimer betraktas alltså som en riskfaktor för svår Covid-19, och undersökningar visar att en kraftigt förhöjd D-dimer vid ankomst till sjukhus kan kopplas till ökad dödlighet.

– Det här är ett globalt problem och vi är glada över att kunna vara till hjälp. Våra produkter används just nu för att följa Covid-19-patienter på många av de marknader där våra produkter säljs, inte bara i Sverige, säger Rikard Rodén.

Coronapandemin har påverkat många branscher negativt, men Rikard Rodén menar att det finns undantag.

– Trots allt elände just nu är det roligt att Nordic Biomarker kan vara ett bevis på att det finns branscher som går bra, som kan fortsätta anställa och satsa framåt. Vi hoppas att det kan bidra till framtidstro, säger Rikard Rodén.

Nordic Biomarkers första kvartal 2020 påverkades till viss del negativt då Kina var inne i sin tuffaste period av virusutbrottet, men sedan dess har affärerna gått bra och behovet av Umeåföretagets produkter har ökat.

– För alla regioner är det viktigt att ha en så blandad ekonomi som möjligt för att skapa förutsättningar för långsiktigt tillväxt och för att skapa en bra plats att leva på. Vi är både glada och stolta över att kunna erbjuda högkvalificerade jobb inom bioteknik och på så vis bidra till Umeåregionens utveckling, säger Rikard Rodén och fortsätter:

– Coronakrisen har även visat på vikten av att utrustning, läkemedel och diagnostikverktyg som behövs i sjukvården tillverkas lokalt i Sverige och Europa – utan komplicerade globala leverantörskedjor. Även på det viset drar vi vårt strå till stacken.

Nordic Biomarker har i dag 30 anställda och planerar att växa ytterligare i nya lokaler som blir klara vid årsskiftet. Bolaget har prisats flera gånger, bland annat på Umeågalan som Årets Tillväxtföretag, Årets avknoppning och Årets Exportföretag.

För mer information kontakta:

Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker
rikard.roden@nordicbiomarker.com
070-594 12 12

Om Nordic Biomarker:

Nordic Biomarker är en ledande tillverkare av avancerade reagenser för koagulationsdiagnostik med huvudkontor, forskning och utveckling samt tillverkning i Umeå.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige