Gå direkt till innehåll
Stefan K Nilsson är vd för Lipigon Pharmaceuticals som skrivit avtal med Leaderna Therapeutics. Lipigon utgår från Umeå, grundades 2010 och har åtta anställda.
Stefan K Nilsson är vd för Lipigon Pharmaceuticals som skrivit avtal med Leaderna Therapeutics. Lipigon utgår från Umeå, grundades 2010 och har åtta anställda.

Pressmeddelande -

Lipigon nära miljardvallen i nytt jätteavtal

Lipigon Pharmaceuticals utvecklar läkemedel mot rubbningar i kroppens blodfetter. Nu har Umeåbolaget skrivit ett viktigt utvecklings- och licensavtal med Leaderna Therapeutics för Storkina-regionen gällande läkemedelskandidaten Lipisense.
Avtalets totala värde är på drygt 970 miljoner kronor.
- Vi är mycket nöjda med avtalet och ser fram emot att samarbeta med Leaderna om den framtida utvecklingen av Lipisense®, säger Stefan K Nilsson, vd för Lipigon.

UBI-alumnen Lipigon Pharmaceuticals är ett bioteknikföretag i klinisk fas specialiserat på lipidbiologi och med expertis inom området.

Det signerade avtalet innebär att Leaderna kommer att ansvara för utveckling och kommersialisering av Lipigons kliniska läkemedelskandidat Lipisense i Kina, Hongkong, Taiwan och Macau (region känd som Storkina) men Lipigon behåller de globala utvecklings- och kommersiella rättigheterna utanför Storkina.

Som en del av avtalet erhåller Lipigon förskottsbetalning och kan även få milstolps-betalningar upp till totalt 91 miljoner amerikanska dollar, drygt 970 miljoner svenska kronor.

Stora summor men extern validering viktigast
Stefan K Nilsson vill inte avslöja hur stor summa Lipigon får i förskottsbetalning men totalt sett handlar det om hisnande summor för det lilla Umeåbolaget med 8 anställda.

- Jag ska inte sticka under stol med att det är bra med pengar in. Även om det är ”Biotech bucks” och mycket ligger i framtiden har vi fått en upfront-betalning nu, och det kommer fler betalningar i relativ närtid. Sedan får vi betalningar för varje milstolpe vi når och, dessutom kan det tillkomma royalties som ligger utanför de 91 miljonerna dollar, säger Stefan K Nilsson.

- Men den absolut viktigaste grejen är att vi får en extern validering. Leaderna har gjort en noggrann due dilligance med kunniga personer och det är svårare att avfärda det vi gör när andra bolag vill vara med.

Fas I-studien slutförs inom kort
Lipigon grundades 2010 och var ett virtuellt bolag fram till 2016 då externa investerare klev in och Lipigon anställde egen personal.

Bolagets läkemedelsutveckling fokuserar på fyra projekt där Lipisense är ett prövningsläkemedel med antisens-teknologi som för närvarande utvärderas i en fas 1-studie i friska frivilliga. Lipense är avsett att minska produktionen av ANGPTL4-protein i levern. ANGPTL4 har ett starkt genetiskt samband med plasmalipidnivåer och relaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

- Nästa steg i utvecklingen av Lipisense är att slutföra fas I-studien inom några veckor. Efter denna milstolpe strävar vi efter en sömlös och smidig övergång till fas II, säger Stefan K. Nilsson.

- Pengarna från avtalet med Leaderna ger kapital till både Lipenseprogrammet och övriga program hos oss. Det här ger oss en kassabuffert efter slutförd fas II. Det är för oss en rejäl fjäder i hatten att komma till ett så här stort avtal innan avslutad fas I.

"Glada över det nära samarbetet med Lipigon"
Dr. Jinqiao Wan, styrelseordförande och vd för Leaderna kommenterar avtalet i ett pressmeddelande:

- Lipisense®, världens första leverinriktade oligonukleotidmolekyl som har gått in i kliniska fas I-studier, har visat en utmärkt utvecklingspotential. Vi är glada över det nära samarbetet med Lipigon för att påskynda den kliniska utvecklingen av Lipisense®, minska de kliniska riskerna och kontinuerligt utforska det kliniska värdet av Lipisense®", säger Dr. Jinqiao Wan, styrelseordförande och vd för Leaderna.

- Vi tror att samarbetet mellan Leaderna och Lipigon kommer att dra nytta av båda parters styrka inom området för utveckling av små nukleotidläkemedel, vilket kommer att gynna patienter över hela världen och i Storkina-regionen i ett tidigt skede, tillägger Dr. Jinqiao Wan.

För mer information, vänligen kontakta
Stefan K Nilsson, vd, Lipigon Pharmaceuticals
Email: stefan@lipigon.se
Telefon: +46 705 78 17 68

Fakta Lipigon Pharmaceuticals AB
Lipigon utvecklar nya behandlingar för patienter med lipidrelaterade sjukdomar. Bolaget har grundats baserat på 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Bolagets läkemedelsutveckling fokuserar på fyra läkemedelsprojekt. Samtliga projekt har, baserat på verkningsmekanismen, potential att även rikta sig mot bredare indikationer, främst inom området blodfetter, deras reglering och betydelse.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige