Följ Umeå Biotech Incubator

Lipigon tecknar nytt storavtal – med Shanghailistade HitGen

Pressmeddelande   •   Maj 14, 2020 08:00 CEST

Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Umeåföretaget Lipigon Pharmaceuticals AB har tecknat ett avtal med HitGen för att utveckla läkemedelskandidater som kan behandla blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdomar.

– Vi vill skapa effektiva behandlingar och därmed bidra till ett friskare liv och bättre livskvalitet för patienter, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, är experter på läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar på hur fetter hanteras i kroppen. Nu tecknar man avtal med Shanghailistade bolaget HitGen.

– Det känns fantastiskt – HitGen är en väldigt bra partner för oss. De är världsledande inom en teknologi som gör det möjligt att göra enormt stora screeningar av läkemedelslika substanser i syfte att hitta bra startsubstanser för fortsatt läkemedelsutveckling, säger Stefan K Nilsson.

Tillsammans ska bolagen ta fram läkemedelskandidater som aktiverar ett enzym som sedan kan användas till att behandla blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdomar. Avtalet är en samarbetsaffär där Lipigon äger projektet och HitGen får del i framtida intäkter.

– Vi på Lipigon kommer med vår expertis inom området att designa själva screeningprocessen som sedan utförs hos HitGen. De bästa läkemedelslika substanserna sänds till oss för ytterligare testning och därefter ska vi tillsammans optimera substanserna, säger Stefan K Nilsson.

Marknaden för hjärt-kärlsjukdomar är mycket stor och ett stort medicinskt behov finns då endast en tredjedel av sjukdomsfallen förhindras, trots att man når uppsatta behandlingsmål.

– Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till död i världen – vår målsättning är att skapa säkra och effektiva behandlingar, säger Stefan K Nilsson.

Han menar att affären breddar Lipigons portfölj och ökar intresset bland privata investerare i den pågående nyemission som Lipigon just nu driver för att ta in nytt kapital.

– Det är en fjäder i hatten att ett av världens ledande bolag vill samarbeta med oss. HitGen har avtal med många stora läkemedelsbolag och det är ett erkännande av vår expertis att de vill jobba med oss också, säger Stefan K Nilsson.

– Vi ser fram emot att jobba med Lipigon. Samarbetet stärker HitGens position och visar på potentialen för stora screeningar i tidig läkemedelsutveckling. Målet är att kunna erbjuda nya och innovativa behandlingar för Lipigons patientgrupper, säger Jin Li, styrelseordförande och vd i HitGen.

För mer information kontakta:

Stefan K Nilsson, vd Lipigon
+46 70-578 17 68
stefan@lipigon.se

Om Lipigon

Lipigon utvecklar nya behandlingar för patienter med lipidrelaterade sjukdomar. Bolaget har grundats baserat på 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Vårt primära fokus ligger på särläkemedel och nischindikationer. Lipigons pipeline innehåller totalt tre aktiva program; varav ett ANGPTL antisense program ”Lipisense” och ett genterapiprogram tillsammans med Combigene AB (publ). www.lipigon.se. 

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.