Följ Umeå Biotech Incubator

Lipigon tar in 16,6 miljoner – ska minska antalet döda i hjärtkärlsjukdomar

Pressmeddelande   •   Jul 02, 2020 08:15 CEST

Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Umeåbaserade Lipigon Pharmaceuticals tar nu in 16,6 miljoner kronor i en nyemission.

– Vi är mycket stolta över att lyckas nå en övertecknad nyemission i coronatider då många investerare håller hårt i slantarna. Det är ett styrketecken, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Lokala Fort Knox AB och PartnerInvest i Norr är sedan tidigare stora ägare i Lipigon och de har valt att följa med i nyemissionen.

– Tillkommer gör runt 25 nya investerare – flera med särskilt gott rykte inom life science som själva eller genom eget bolag investerar, säger Stefan K Nilsson.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, är experter på läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar på hur fetter hanteras i kroppen. Nyligen tecknade man ett storavtal med Shanghailistade bolaget HitGen för att utveckla läkemedelskandidater som kan behandla blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdomar.

– Nyemissionen har gjorts för att driva på utvecklingen i våra olika utvecklingsprogram, bland annat för att kunna påbörja säkerhetsstudier inför kommande kliniska prövningar. En annan viktig del är vårt avtal med HitGen på sikt kräver ökade resurser, säger Stefan K Nilsson och tillägger:

– Lipigon siktar mot börsen som nästa steg och att göra bolaget redo för detta är förknippat med en del kostnader.

Lipigon har flera viktiga utvecklingssteg att pricka av under andra halvan av 2020 och när det är gjort ligger bolaget riktigt bra till inför kommande kapitalresningar, enligt Stefan K Nilsson.

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till död i världen – sjukdomarna som bland annat innefattar hjärtinfarkt och stroke, och tillviss del beror på blodfettsrubbningar, orsakar varje år 31 procent av alla dödsfall i världen.

– Vår målsättning är att skapa säkra och effektiva behandlingar – minska antalet dödsfall samt minska lidandet för patienter i hela världen. Det är ett styrketecken att så många tror på oss, speciellt så här i coronatider, och vi ska göra vårt yttersta för att införliva förväntningarna, säger Stefan K Nilsson.

För mer information kontakta:

Stefan K Nilsson, vd Lipigon
+46 70-578 17 68
stefan@lipigon.se

Om Lipigon

Lipigon utvecklar nya behandlingar för patienter med lipidrelaterade sjukdomar. Bolaget har grundats baserat på 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Vårt primära fokus ligger på särläkemedel och nischindikationer. Lipigons pipeline innehåller totalt tre aktiva program; ett RNA-läkemedelsprogram ”Lipisense”, ett genterapiprogram tillsammans med Combigene AB (publ) och ett småmolekylsprogram i samarbete med HitGen.  

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.