Följ Umeå Biotech Incubator

Lipigon kan hjälpa miljontals patienter – mot Covid-19

Pressmeddelande   •   Sep 29, 2020 08:33 CEST

Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Umeåbaserade Lipigon Pharmaceuticals har skrivit avtal med universitet i Shanghai och Shezhen för att ta fram ett nytt läkemedel som skyddar mot dödsfall kopplade till Covid-19.

– Det finns få behandlingar mot ARDS, alltså det syndrom som leder till döden hos vissa Covid-19-patienter. Standardbehandlingen i dag är syrgas och respirator. Det hoppas vi få ändring på, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Som många medier rapporterat om är ett av huvudproblemen när det gäller Covid-19 att immunförsvaret löper amok. Följden kan bli det livshotande tillståndet ARDS, eller så kallad chocklunga. Andnöden som då uppstår beror på att inflammationen gör så att vätska läcker ut i lungans minsta delar – alveolerna – vilket förhindrar att syre kan tas upp. När en patient hamnar i detta tillstånd finns bara respirator att ta till inom sjukvården.

Nu har Lipigon Pharmaceuticals skrivit ett avtal med Nanyang Technological University i Singapore och Shenzhen. Tanken är att universiteten ska testa om en av Lipigons läkemedelskandidater, som blockerar ett protein som är väldigt aktiv vid ARDS och olika typer av infektioner i lungorna, fungerar.

– Behandlingen kan vara till nytta för Covid-19-patienter, för de som drabbas av säsongsinfluensan – eftersom den fungerar på samma sätt – men kanske också för de som lider av KOL. Om vår behandling fungerar kan det få betydelse för miljontals patienter varje år, säger Stefan K Nilsson.

Hans förhoppning är att försöken kan innebära att Lipigon snabbare kan få testa sin läkemedelskandidat på människor.

– Nanyang Technological University är världsledande inom fältet och det är en fantastisk möjlighet för oss att få jobba med dem, säger Stefan K Nilsson.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, är experter på läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar på hur fetter hanteras i kroppen. Hit hör även proteinet ANGPTL4 som inte bara reglerar blodfetter utan också påverkar kroppens kärlceller och deras förmåga att behålla vätska. Detta tros ha en aktiv roll vid ARDS och således även Covid-19. Nyligen tecknade bolaget ett storavtal med Shanghailistade bolaget HitGen för att utveckla läkemedelskandidater som kan behandla blodfettsrubbningar och hjärtkärlsjukdomar. Bolaget tog också i somras in 16,6 miljoner kronor i en nyemission.

För mer information kontakta:

Stefan K Nilsson, vd Lipigon
+46 70-578 17 68
stefan@lipigon.se

Om Lipigon

Lipigon utvecklar nya behandlingar för patienter med lipidrelaterade sjukdomar. Bolaget har grundats baserat på 50 års lipidforskning vid Umeå Universitet. Vårt primära fokus ligger på särläkemedel och nischindikationer. Lipigons pipeline innehåller totalt tre aktiva program; ett RNA-läkemedelsprogram ”Lipisense”, ett genterapiprogram tillsammans med Combigene AB (publ) och ett småmolekylsprogram i samarbete med HitGen. 

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.