Pressmeddelande -
Omnio AB tar in drygt 15 miljoner kronor – siktar på första kliniska prövningen 2024
Läkemedlet kan innebära en global behandlingsrevolution av sår som aldrig läker.
Målet är att genomföra den första kliniska prövningen 2024.
Nu har det Umeåbaserade bolaget Omnio AB fått ett kapitaltillskott på drygt 15 miljoner kronor, pengar som ska användas till fortsatt utvecklingsarbete och för att dra i gång en tillverkningsprocess.
Det är ännu många steg kvar på vägen innan Omnio är godkända och redo för massproduktion av sin injiceringsbara läkemedelsprodukt.
Men redan nu har det genomförts läkarledda studier och lyckade försök hos patienter med kliniska sår. Ulrika Norin, vd för Omnio, har sett vilken skillnad det kan göra för den enskilda patienten.
– Det är otroligt vad patienterna måste gå igenom och hur begränsade de blir av såren. En av våra patienter hade haft sitt sår i nio år men blev bra igen efter behandlingen av vårt läkemedel, säger hon.
Omnio har nu tagit in ytterligare 1,5 miljoner euro (cirka 15,8 miljoner kronor) av sina aktieägare. Det senaste året har Omnio totalt dragit in cirka 26 miljoner kronor från investerare och aktieägare samt i stöd från Vinnova.
Tack vare den bryggfinansiering som gav 5,5 miljoner kronor i december förra året kunde Omnio påbörja ett arbete hos en kontraktstillverkare. Nu kan företaget vidareutveckla detta och sätta en tillverkningsprocess på plats i början av nästa år, vilket en förutsättning för att kunna starta det prekliniska program som krävs för att initiera en klinisk prövning.
– Det känns väldigt bra att ha fortsatt stöd från våra aktieägare och att de tror på potentialen i företaget och att produkten vi utvecklar kan göra stor skillnad. Nu får vi också möjlighet att växa som företag och bli en riktig organisation, säger Ulrika Norin och fortsätter:
– Ett läkemedel skulle både kunna påskynda sårläkningsprocessen och hindra patienter från att tvingas amputeras. Vi har mycket kvar och måste genomföra en kontrollerad klinisk prövning för att visa att det verkligen fungerar, men mekanismen för hur plasminogen fungerar i sårläkningsprocessen är väldigt väl dokumenterad och bevisad.
För mer information vänligen kontakta:
Ulrika Norin, vd på Omnio
+46-73 969 09 30
ulrika.norin@omnio.se
FAKTA OMNIO AB
- Omnio AB är en spin-off från Umeå universitet med fokus på sårläkning.
- Företaget bygger på en rad konceptuella genombrott inom plasminogenforskningen ledd av professor Tor Ny vid Umeå universitet.
- Omnio har visat att plasminogen är en pro-inflammatorisk regulator av inflammation som kan användas för att behandla kroniska sår där inflammationen är dysfunktionell.
- Icke-läkande kroniska sår är ett stort globalt hälsoproblem och utgör en börda för såväl patienter som vårdpersonal och sjukvårdssystemet. Mest problematiska är diabetiska sår, venösa sår och trycksår.
- Tio miljoner människor per år amputeras på grund av icke-läkande diabetiska fotsår (DFU) och över 50 procent av alla amputationer av nedre extremiteter orsakas av DFU.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.