Gå direkt till innehåll
UBI-projekt prisat: ”Erkännande för det arbete vi gjort”

Pressmeddelande -

UBI-projekt prisat: ”Erkännande för det arbete vi gjort”

Umeå Biotech Incubators ”Life science motorn 2.0” fick under onsdagskvällen på Mötesplats Västerbotten i Lycksele motta utmärkelsen Regio Stars Västerbotten 2023, som bästa regionalfondsprojekt i kategorin ”En region med platsbaserad hållbar näringslivsutveckling”.
- Det känns fantastiskt kul att vårt projekt uppmärksammas och prisas, säger UBI:s avgående vd, Jennie Ekbeck, tillika projektledare för Life science motorn 2.0.

2019 drog Umeå Biotech Incubator i gång ERUF-projektet (Europeiska Regionala Utvecklingsfonden) Life science motorn 2.0, med målet att bygga en tillväxande Life science-industri i Umeå. Projektet finansieras av Umeå kommun, Region Västerbotten, Umeå universitet och Tillväxtverket genom ERUF.

Det långsiktiga mål som projektet ska bidra till år 2030 är att bolag som har sina huvudkontor i Umeå ska ha 1 000 anställda och omsätta 1,5 miljarder kronor.

- Det kan låta som ett galet mål men faktum är att vi ligger väl i linje med det. Sedan 2019 har antalet arbetstillfällen i branschen ökat med 17 procent årligen och den totala omsättningen har trefaldigats från 200 miljoner till 600 miljoner kronor, berättar Jennie Ekbeck.

Spetsforskning och starka bolag en nyckel till framgång
Life science-företag i Umeå har sedan 2019 attraherat drygt 800 miljoner kronor i kapital, där ett amerikanskt bolag exempelvis investerade 270 miljoner i Betagenon under våren.

- Det är ett bevis på att spetsforskning i kombination med starka bolag kan attrahera kapital även i Umeå. När vi drog i gång projektet fick vi ofta höra att det aldrig skulle gå med våra högt satta mål, men det har totalt sett varit en ketchupeffekt de senaste åren, vilket visar att du måste bygga systematiskt och långsiktigt för att skapa förändring, säger Jennie.

Regionalfondsprojektet har under Jennies ledning initierat en mängd samarbeten, mötesplatser och nätverk som där Life science puben, vd-nätverket, QA-nätverket och arbetsmarknadsdagen bara är några exempel.

- Vi älskar synergieffekter och ska vi lyckas krävs det att vi samarbetar och drar nytta av varandras kompetenser. Vi är övertygade om att ett plus ett blir minst tre och på UBI genomsyras vi av en pay-it-forward-mentalitet som vi hoppas smittar av sig till branschen, säger hon.

Prisat som bästa utvecklingsprojekt
Nu har Life science motorn 2.0 prisats som bästa utvecklingsprojekt i Västerbotten 2023 i kategorin ”En region med platsbaserad hållbar näringslivsutveckling”. Utmärkelsen, Regio Stars Västerbotten, delades ut under onsdagskvällen i samband med Mötesplats Västerbotten i Lycksele och mottogs av UBI:s Jennie Ekbeck, som gör sin sista dag som vd den 9 juni.

- Jag får sluta med flaggan på topp! Det här är ett erkännande för det arbete vi gjort i Life science motorn och på UBI är vi framför allt glada över att Life science-Umeå växer, säger hon.

"Projektet gör skäl för namnet Life science motorn"
Följeforskarna Lena Hedman Rahm och Peter Hedman på Regionakademin har utvärderat ett stort antal regionalfondsprojekt både lokalt och nationellt och de framhåller Life Science Motorn 2.0 som ett mycket väl uppbyggt och genomfört projekt.

- Projektet är ett framgångsrikt exempel på hur man med strukturfondsmedel kan bidra till att utveckla en bransch som vi både hoppas och tror att andra kan ta del och lära sig av. Genom att ha långsiktiga mål och tydliga milstolpar på vägen blir de tidsbegränsade projekten mer fokuserade och har därmed större möjlighet att snabbare uppnå de uppsatta målen och resultaten på kort sikt, vilket ger en utveckling som ger en skjuts framåt för hela branschen, säger Lena och Peter och fortsätter:

- UBI har lyssnat på företagens behov och samlat dem för utvecklingen av branschen. En community med olika typer av mötesplatser, samnyttjande av resurser, kommunikation om vad som händer i Life science Umeå och regionen bidrar till att bygga branschen. På det sättet gör projektet skäl för namnet att vara en motor för Life Science i regionen.

FAKTA REGIO STARS VÄSTERBOTTEN
*
Delas i år ut i fyra olika kategorier till utvecklingsprojekt med koppling till den regionala utvecklingsstrategin.
* Juryn består av ledningsgruppen för Regionala utvecklingsförvaltningen hos Region Västerbotten
* Motivering till UBI:s utmärkelse Regio Stars Västerbotten 2023:
”För konkreta resultat i form av branschtillväxt, ett stärkt hållbarhetsfokus och kunskapsuppbyggnad i regionen. Life science motorn 2.0 sätter Västerbotten på kartan som en region med platsbaserad, hållbar näringslivsutveckling”.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige