Gå direkt till innehåll
Umeå Biotech Incubator.
Umeå Biotech Incubator.

Pressmeddelande -

Uppåt för life science-branschen i Umeå

Life science industrin går som tåget i Umeå. Sysselsättningen har ökat med mer än 17 procent per år och bolagen har attraherat hela 230 miljoner kronor i ägarkapital under de senaste 2,5 åren.

– För två år sedan sattes målet att life scienceindustrin i Umeå skulle omsätta mer än 1 miljard kronor och antalet anställda skulle ha ökat med 500 personer 2030. I den här takten kommer vi överträffa det med råge, säger Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.

Umeå Biotech Incubator hjälper life science-företag från tidigt case till flygfärdigt bolag. Bland annat får företagen hjälp med finansiering, lokaler och rådgivning av erfarna affärscoacher.

Just nu driver UBI ett EU-projekt som heter Life sciencemotorn v. 2.0, som har som mål att skapa förutsättningar att life sciencebolagen ska kunna tillväxa i Umeå. Sista december i år avslutas projektet.

– I alla våra tidigare EU-projekt har vi haft högt satta mål när vi startat och varje gång har vi överträffat dem. Vi vet att vi kan nå hur långt som helst. Vi har ett otroligt driv, arbetar agilt och är en sammansvetsad organisation, säger Jennie Ekbeck.

Trots att det är ett drygt halvår kvar av projektet har fyra av sex delmål redan nåtts med råge.

Mellan 2019 och 2020 har bolagen som är kopplade till UBI attraherat 91,4 miljoner kronor i ägarkapital. Sedan årsskiftet har det gått ännu bättre – Lipum tagit in 85 miljoner och Lipigon Pharmaceuticals 50 miljoner. Det innebär att life sciencebolagen i Umeå har dragit in drygt 230 miljoner kronor i ägarkapital sedan UBI:s EU-projekt startade.

– Det är fantastiska siffor och en riktig milstolpe för oss. Det visar än en gång att Umeå är en attraktiv plats med attraktiva bolag som lockar både lokala, nationella och internationella investerare, säger Jennie Ekbeck.

Även sysselsättningen har ökat med 44 arbetstillfällen, varav 35 är heltidstjänster sedan 2019. Den årliga sysselsättningsökningen de senaste åren har varit nästan 17 procent inom life science.

I projektet har Umeå Biotech Incubator arbetat fokuserat med att stärka företagens förmåga att rekrytera och attrahera talanger. Projektet har jobbat med platsmarknadsföring av Umeå nationellt för att hjälpa företagen att attrahera kompetens från hela Sverige och på Linkedin introducerades förra året hashtaggen #lifesciencejobbumeå som i dag har över 200 följare.

– Under förra året etablerade bland annat Diamyd Medical etablerat en anläggning för vaccintillverkning här i Umeå, vilket så klart gynnar branschen. Det är viktigt att visa upp för övriga Sverige att vi är en bra plats att etablera sig på. Här kan de anställda få kvalificerade jobb – och trivas i en bra och växande stad, säger Jennie Ekbeck.

Tillväxtlokalerna som UBI har skapat på Tvistevägen 48, där startupbolag kan hyra ett eller flera kontorsrum, är ett steg på vägen mot att skapa förutsättningar för bolag att kunna växa i Umeå. Och just nu jobbar Umeå Biotech Incubator med en ännu större utmaning – bristen på labblokaler i Umeå.

Just nu är det fullt i labben hos Umeå Biotech Incubator. Nordic Biomarker har precis flyttat in i sina nya lokaler på 4 500 kvadratmeter på Umestan och de lämnade efter sig 1 200 kvadratmeter, som direkt togs över av Agrisera.

– Det är oerhört viktig att det skapas förutsättningar att bygga mer laborativa lokaler i Umeå, både för forskning samt för utvecklingsbolag och produktionsbolag, säger Jennie Ekbeck.

Hon fortsätter:

– Om tio år kommer life sciencebolagens lokalbehov uppgå till mer än 15 000 kvm. Börjar vi inte börjar bygga nu så finns det risk att bolagen lämnar Umeå om det inte finns förutsättningar för tillväxt.

Med sex månader kvar på projektet ligger fokus på att avsluta och att ta sikte på framtidens utmaningar.

– Nu ska vi kräma ur det sista goda ur det här projektet och verkligen visa vad vi går för. I och i nästa projekt tar vi ännu större höjd!

För mer information:

Jennie Ekbeck
Vd på Umeå Biotech Incubator
+46 90-15 49 77

jennie.ekbeck@ubi.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige