Pressmeddelande -
Umeåbolag får 47 miljoner för utveckling av läkemedel mot svårläkta sår
Omnio AB utvecklar ett läkemedel mot svårläkta sår. Nu har Umeåbolaget fått ett betydande kapitaltillskott, främst från existerande ägare.
– Detta hjälper oss att slutföra vår GMP-tillverkningsprocess och påbörja vår resa mot kliniska prövningar, säger nye vd:n, Felipe Velasquez.
Vid årsskiftet tillträdde Felipe Velasquez som ny vd för Omnio. Han har jobbat i branschen i 30 år och fick uppdraget efter att först ha jobbat som rådgivare åt bioteknik-bolaget.
– Min styrka är att ta ett projekt från A till Z och hur man optimerar den resan. Det är målet med Omnio också, säger den nye vd:n som är bosatt i Barcelona men redan har hunnit med två resor upp till huvudkontoret på Tvistevägen 48 i Umeå.
Hjälpa personer med svårläkta diabetiska fotsår
Omnio, grundat av forsknings- och utvecklingschefen Tor Ny, har nu fått ett kapitaltillskott på 4,3 miljoner Euro (cirka 47 miljoner kronor), främst från nuvarande ägare.
– Det är ett väldigt bra kapitaltillskott. Flera av våra investerare är specialiserade på biotech och de vet vad de ger sig in i, sedan finns det också andra investerare som främst verkar inom andra områden men som har ett intresse i biotechindustrin.
Omnios mål är att hjälpa personer med svårläkta diabetiska fotsår att återfå rörlighet och undvika amputation. Den ledande läkemedelskandidaten är en rekombinant form av plasminogen – ett protein med proinflammatoriska och immunreglerande egenskaper.
Heltäckande plasminogenprodukt
Den GMP-anpassade tillverkningsprocessen slutförs för närvarande och prekliniska regulatoriska studier planeras till senare i sommar. Kliniska fas IIa-studier är planerade att starta i mitten av 2026.
– Det finns många produkter på marknaden för avancerad sårläkning, men vår produkt kommer att sticka ut. De studier vi gjort så här långt indikerar att vår plasminogenprodukt är heltäckande och verkar i alla faser av sårläkning, samtidigt som den skyddar mot infektioner, inklusive antibiotikaresistens.
Läkemedelsutvecklingen är en komplicerad process där den vetenskapliga spetskompetensen hos Omnio är ytterst värdefull. Felipe Velasquez säger att det krävs en djupgående kunskap om proteinet för att kunna utveckla en stabil, skalbar och kommersiellt gångbar tillverkningsprocess.
– Plasminogen är inte ett så välkänt protein men vårt team, och speciellt Tor Ny, är en av de mest erfarna personerna inom detta område, säger Felipe.
Öppnar för fler anställda
Omnio har ett stort nätverk av konsulter som arbetar för bolaget men få anställda. I Umeå återfinns fyra anställda med en ekonomiansvarig samt tre personer som jobbar med forskning och utveckling (FoU). En tillverkningsspecialist jobbar i Danmark och en specialist på kliniska prövningar i Storbritannien.
Med kapitalinjektionen i ryggen öppnar nu Omnios nye vd för att förstärka teamen inom regulatoriska frågor och produktion under 2025.
– Vi satsar fortsatt på att bygga upp vår forsknings- och utvecklingskapacitet, särskilt när vi nu breddar pipeline bortom behandling av diabetiska fotsår. Under de kommande två till tre åren räknar vi med att ta fram fler terapier. FoU-tjänster kommer troligen att placeras i Umeå, medan andra roller ännu inte är geografiskt bestämda, säger Felipe Velasquez.
För mer info, kontakta:
Felipe Velasquez, vd, Omnio AB
info@omnio.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.