Pressmeddelande -
Umeåbolag nära fyrdubbblar teamet – för att klara läkemedelsutvecklingen
I år ska Lipum inleda kliniska prövningar på sin antikropp mot inflammatoriska sjukdomar – en viktig milstolpe i bolagets historia. Med sig på resan har man inte mindre än 17 konsulter som hjälper till med utvecklingen.
– Att utveckla ett läkemedel är komplicerat och det finns strikta regelverk som styr. Därför är det viktigt att samla ett kompetent team runt bolaget. Hur många anställda ett bolag har är alltså inte hela sanningen – i själva verket är man många fler för att ta fram ett läkemedel, säger Pernilla Abrahamsson, operativ chef på Lipum.
Lipum, som börsnoterades våren 2021, har utvecklat en biologisk läkemedelskandidat med målsättningen att kunna erbjuda bättre behandling av reumatism. Pre-kliniska studier har visat mycket lovande resultat och nu förbereds kliniska studier.
Till hjälp med detta har Lipum anlitat 17 konsulter med spetskompetens inom projektledning vid läkemedelsutveckling, CMC, toxikologi, klinik, QA, regulatory, patent, bioanalys med mera. Därtill kommer Lipums fem egna anställda, fem personer i ett vetenskapligt råd samt fem personer i styrelsen.
– Alla har sina egna ansvarsområden, men allt hänger ihop så vi jobbar mycket tillsammans i olika team – stora som små, beroende på ändamål. Vi har framför allt valt att anlita mindre konsultfirmor, främst enmansbolag, för att skapa en bra teamkänsla, säger Pernilla Abrahamsson.
Av Lipums fem anställda arbetar fyra i Umeå – resterande delen av det stora teamet är utspridda i landet. Pernilla Abrahamsson menar att i och med att det finns så bra digitala verktyg i dag, ser hon ingen anledning till att all kompetens måste finnas på orten.
– Det viktigast av allt är att ha ett brett nätverk så man har möjlighet att knyta till sig den kompetens som behövs i bolaget. Inom vår bransch förändras behovet av kompetens beroende på vilken fas vi är i, säger hon.
Hon menar att det finns väldigt hög kompetens i Umeå, men då främst inom forskning.
– Det är komplicerat att utveckla ett läkemedel och det finns strikta regelverk som styr hur man ska validera och tillverka läkemedlet – därför behövs det olika kompetenser under resans gång. Nu har vi nått ett skede som kräver både personal och konsulter med erfarenhet inom läkemedelsutveckling. De flesta som har en sådan specifik kunskap har oftast redan jobbat inom läkemedelsindustrin. Det kan vara en del av förklaringen till att konsulterna vi anlitar inte finns i Umeå, säger Pernilla Abrahamsson.
Hon menar att det är viktigt att beslutsfattare förstår att läkemedelsutveckling är komplicerat och att antalet inblandade i ett projekt inte alltid är samma antal som bolagets anställda. För att klara av utvecklingen krävs kanske fyra gånger så många operativa personer, vilket kan ge beslutsfattare andra förutsättningar när beslut ska fattas om utbildningar, labblokaler eller etableringar med mera.
– Trycket på life sciencebranschen är stort. Bolagen i Umeåregionen växer så det knakar och etableringar står och knackar på. Det är ytterst viktigt att beslutsfattarna öppnar ögonen och förstår vilka resurser som krävs. För att utvecklingen inte ska tappa fart krävs fler labblokaler, men också kompetens. Det är dags att agera så snart som möjligt, säger Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator, som stöttat Lipum på resan mot eget bolag.
Hon menar att det är viktigt att hela Sverige säkerställer att dessa spetskompetenser finns även i framtiden.
– I dagens Sverige har vi inte de riktigt stora bolagen som bidrar till att säkerställa nationell spets. Då måste vi ha andra insatser som exempelvis industriellt anpassade utbildningar inom yrkeshögskolan. Vi måste maxa vår potential i Sverige för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Jennie Ekbeck.
Just nu ser Pernilla Abrahamsson och hennes kollegor fram emot att få påbörja den första kliniska studien under 2022.
– Det är en viktig milstolpe i bolagets utveckling. Samtidigt kommer vi i vårt laboratorium i Umeå fortsätta med prekliniska studier för att utvärdera möjligheterna att behandla fler sjukdomar med vår antikropp. Vi tror att den har stor potential, så framtiden är mycket lovande, säger Pernilla Abrahamsson.
För mer information, kontakta:
Pernilla Abrahamsson, COO Lipum
+4670 373 74 72
pernilla.abrahamsson@lipum.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.