Gå direkt till innehåll
Nelson Khoo, medgrundare av Pro Test Diagnostics.
Nelson Khoo, medgrundare av Pro Test Diagnostics.

Pressmeddelande -

Expert på bloddopning kan prisas som Årets Nybyggare

Nelson Khoo från Kanada, medgrundare av Umeåföretaget Pro Test Diagnostics, har nominerats till Årets nybyggare. Onsdagen den 18 november avgörs det om han vinner i Region Nord, vilket i så fall innebär att han går vidare till den nationella finalen i Stockholm.

– Det känns helt fantastiskt. Om jag vinner får jag träffa Sveriges kung – det är en chans man bara får en gång i livet, säger Nelson Khoo.

Årets Nybyggare kan gå till en entreprenör som nyligen kommit till Sverige och startat ett företag som varit aktivt i minst två år. En av de nominerade i Region Nord är kanadensaren Nelson Khoo, som är en av grundarna till Pro Test Diagnostics. Bolaget sitter på Umeå Biotech Incubator och har utvecklat ett unikt test för att kunna detektera bloddopning.

– Jag blev uppriktigt förvånad när jag fick veta att jag blivit nominerad. Men självklart glad! Oavsett om jag vinner eller inte så känner jag mig som en segrare! säger Nelson Khoo.

I tävlingen bedöms entreprenören på sex punkter – entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategiskt fokus, innovation, personligt inflytande och påverkan på omvärlden.

– Jag drev inte eget företag i Kanada, men har konsultat för andra företag och kollegor. Att kunna attrahera och söka kapital är svårt i båda länderna, men Sverige har ett mer koordinerat nationellt system för det. Det har varit värdefullt för mig att ha ett bra nätverk omkring mig i Sverige. Som företagare dyker det alltid upp oväntade saker och det är ofta man behöver hjälp, säger Nelson Khoo.

Pro Test Diagnostics har tagit fram ett unikt kit för bloddoping. Tidigare har det varit omöjligt att upptäcka idrottare som bloddopat sig genom blodtransfusion med eget blod, men tack vare Pro Test Diagnostics kit kan detta upptäckas. Testet bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blodet förändras i samband med att blodet lagras nedfryst utanför kroppen. Testet känner igen fingeravtrycksförändringarna och kan alltså, med hög träffsäkerhet, avgöra om en idrottare bloddopat sig eller inte.

Huvudinvesterare i Pro test Diagnostics är Umeåbaserade Fort Knox.

– Det finns en stor önskan internationellt om att vårt test ska komma ut på marknaden, framför allt från antidopingorganisationerna, som de amerikanska proffsligornas antidopingorgan PCC, säger Nelson Khoo.

Om Nelson Khoo går vidare nationellt och segrar i Stockholm, får han ta emot priset av H.M. Kung Carl XVI Gustaf.

– Då skulle jag nog bli lite nervös. Men det skulle samtidigt vara spännande – och en möjlighet man bara får en gång i livet, säger Nelson Khoo.

Det är Stiftelsen IFS som årligen arrangerar Årets Nybyggare. Målet är att hylla och lyfta entreprenörer med utländsk bakgrund och att öka intresset för entreprenörskap. Stiftelsen vill med priset visa upp goda förebilder och inspirera morgondagens entreprenörer med utländsk bakgrund.

För mer information, kontakta

Nelson Khoo, COO och medgrundare Pro Test Diagnostics
+46 73-654 23 74
nelson.khoo@protestdiagnostics.com

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Presskontakt

Elin Olsson

Elin Olsson

Presskontakt Head of PR and Communications PR and Communications +46706125561

Relaterat material

Relaterade nyheter