Följ Umeå Biotech Incubator

OS-skidskytt blir ny vd för life science-bolag

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2019 09:00 CEST

Christer Malm och Anders Mannelqvist.

Life science-bolaget Pro Test Diagnostics har tagit fram ett unikt test för bloddoping. Nu får företaget en ny vd.

Ny på tjänsten är doktorn i fysik och tidigare skidskytten Anders Mannelqvist, som deltagit i OS.

Pro Test Diagnostics, som sitter på Umeå Biotech Incubator, har tagit fram ett unikt kit för bloddoping. Tidigare har det varit omöjligt att upptäcka idrottare som bloddopat sig genom blodtransfusion med eget blod, men tack vare Pro Test Diagnostics kit kan detta upptäckas. Testet bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blodet förändras i samband med att blodet lagras nedfryst utanför kroppen. Testet känner igen fingeravtrycksförändringarna och kan alltså, med hög träffsäkerhet, avgöra om en idrottare bloddopat sig eller inte.

Huvudinvesterare i Pro test Diagnostics är Umeåbaserade Fort Knox.

– Utan deras stöd hade vi aldrig lyckats ta projektet så här långt, säger Christer Malm, professor vid Avdelningen för Idrottsmedicin vid Umeå universitet, som nu kliver av vd-posten i Pro Test.

– Det här har vi planerat länge. Nu när bolaget går in i en produktionsfas och ska sälja och marknadsföra produkten vill vi ha en vd som är lämplig för det. Själv ska jag hålla i den fortsatta forskningen inom bolaget, säger Christer Malm.

Ny vd på Pro Test blir Anders Mannelqvist, doktor i fysik och närmast anställd som chef för Forskning & Utveckling på Elpress AB i Kramfors. Dessutom har han i tio års tid varit med i svenska landslaget i skidskytte – samt deltagit i OS i Alberville.

– Jag har en elitkarriär bakom mig, vilket jag tror är viktigt i det här jobbet. Jag vet vad konditionsidrott är och vad det innebär att försöka nå världseliten. Det är viktigt för många att prestera på topp – kosta vad det kosta vill – och under mina år som aktiv hade jag en tydlig känsla att vissa åkare – och vissa länder – inte alltid körde med rent spel, säger Anders Mannelqvist.

– Det känns som att vi har hittat helt rätt person till vd-posten. Tack vare Anders forsknings- och idrottsbakgrund tror vi att han kommer öppna många dörrar för oss. Vi är väldigt nöjda med rekryteringen, säger Christian Malm och tillägger skrattande:

– Jag har också hållit på med skidskytte en gång i tiden – och jag vet att jag och Anders har tävlat mot varandra några gånger. Jag måste se om jag faktiskt har lyckats vinna över honom någon gång.

Anders Mannelqvist tillträdde som vd på Pro Test den 20 maj. Den första tiden blir fokus att börja träffa samverkansparter och presumtiva kunder, så som World Anti Doping Association, Internationella Olympiska Kommittén och olika specialistidrottsförbund som är intresserade av att få med produkten i sitt testbatteri.

– Det är ett oerhört stort tryck på att vårt test ska ut på marknaden – detta på grund av det stora mörkertal som finns när det gäller bloddoping. Det finns ett otroligt intresse från antidopingorganisationerna, bland annat från de amerikanska proffsligornas antidopingorgan PCC, säger Christer Malm.

Just nu görs en pilotproduktion av produkten och därefter ska den testas och utvärderas i dopinglabben i Stockholm och Oslo.

– Den här typen av test finns inte sedan tidigare, så det ska bli spännande att se hur långt vi kan nå. Jag gillar utmaningar och det här jobbet känns väldigt roligt. Och självklart känns det helt rätt att jobba för att motverka doping, säger Anders Mannelqvist.

För mer information, kontakta:

Christer Malm
Mobil: 070-246 14 66

Anders Mannelqvist
Mobil: 070-289 50 58

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.