Gå direkt till innehåll
Christer Malm, Irene Granlund, Nelson Khoo, Anders Mannelqvist och Raik Wagner på Pro Test Diagnostics.
Christer Malm, Irene Granlund, Nelson Khoo, Anders Mannelqvist och Raik Wagner på Pro Test Diagnostics.

Pressmeddelande -

Pro Test tar in 17 miljoner – för test mot bloddopning

Pro Test Diagnostics har tagit fram ett unikt antidoping-kit mot bloddoping, som snart ska vara ute på marknaden. Nu tar bolaget in 17 miljoner kronor i kapital från Nascent Invest AB och delägaren Fort Knox Förvaring AB.

– Idrottsförbund över hela världen, testaktörer och Internationella Olympiska Kommittén signalerar alla att det finns ett stort behov på marknaden. Tack vare nytt kapital kommer vi ett steg närmar i bekämpningen av bloddoping, säger Anders Mannelqvist, vd på Pro Test Diagnostics.

Pro Test Diagnostics, som sitter på Umeå Biotech Incubator, har tagit fram ett unikt test-kit för bloddoping. Tidigare har det varit omöjligt att upptäcka idrottare som bloddopat sig genom blodtransfusion med eget blod, men tack vare Pro Test Diagnostics kan detta upptäckas. Testet bygger på att det molekylära fingeravtrycket i blodet förändras i samband med att blodet lagras nedfryst utanför kroppen. Testet känner igen fingeravtrycksförändringarna och kan alltså, med hög träffsäkerhet, avgöra om en idrottare bloddopat sig eller inte.

– Målsättningen var att ta in 17 miljoner, i form av långsiktigt ägande, där vår befintliga ägare Fort Knox var beredd att stå för fem av dessa. Vi lyckades med detta och vi är verkligen glada och tacksamma att Nascent, trots rådande omständigheter med covid-19, vill vara med och stötta företaget och vårt uppdrag, säger Anders Mannelqvist, som klev in som vd för Pro Test Diagnostics i maj 2019 och är doktor i fysik och tidigare OS-skidskytt.

– Nascent är en långsiktig investerare som har en strategi att investera i kunskapsintensiva bolag över hela landet. Pro Test Diagnostics bygger på forskning i världsklass, hög trovärdighet och verkar på en stor global marknad. Det är tydliga byggstenar för att bygga ett framgångsrikt bolag. Att produkten dessutom kan bidra till en renare idrott är tillfredställande. Vi ser framemot att få arbeta och stötta teamet och bidra till en fortsatt framgångsrik resa, säger Nascents vd Erik Gozzi.

Martin Gunhaga, investeringsansvarig på Fort Knox, tillägger:

– Nascents ägarfilosofi liknar väldigt mycket Fort Knox filosofi, vilket gör att vi känner oss trygga med dem som investerare.

I dagsläget är Pro Test Diagnostics i valideringsfasen, alltså det sista steget innan de kan börja sälja sitt antidoping-kit.

– Det viktigaste just nu är att WADA godkänner vårt test – det är nyckeln till i stort sett all försäljning. De har sedan tidigare sponsrat projektet vid fem tillfällen och vi jobbar nu hårt med att paketera testet så att WADA:s testlabb kan analysera dopingproverna och sedan presentera de statistiska resultaten på ett tillförlitligt sätt, säger Anders Mannelqvist.

Det blir inget OS i sommar på grund av spridningen av covid-19, hur påverkar det er?

– Covid-19 påverkar oss både negativt och positivt. Det negativa är att vi inte kan mötas och jobba på samma sätt, men det positiva för oss är att sommar-OS i Tokyo flyttas åtminstone ett år framåt, vilket gör att vi då har ett godkänt test framme. Jämför vi med andra företag i andra branscher är vi lyckligt lottade och jag hoppas verkligen att alla som sliter inom vården och i alla andra drabbade sektorer snart får det lugnare och att vi kan återgå till ett normalt liv, säger Anders Mannelqvist.

För mer information, kontakta:

Anders Mannelqvist
Vd på Pro Test Diagnostics
070-289 50 58
anders.mannelqvist@protestdx.com

Om Pro Test Diagnostics

Pro Test Diagnostics AB är ett Umeå-baserat privatägt företag som utvecklar ett bloddopningstest för att avslöja idrottare som med hjälp av blodtransfusioner har ökat sin prestationsförmåga. Pro Test Diagnostics test är baserat på unik forskning vid Umeå universitet, som har utvecklats med affärs- och produktutvecklingsstöd från Umeå Biotech Incubator och Fort Knox, en familjeägd Umeå-baserad investerare med fokus på unika företagare. Väsentligt stöd har också kommit från WADA och Vinnova.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Kontakter

Tomas Ruuth

Tomas Ruuth

Presskontakt Kommunikationsansvarig PR & Communications 072-4024697 www.ubi.se

Relaterat innehåll

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator
Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige