Gå direkt till innehåll

Ämnen: Innovationer, uppfinningar

Maarten de Château är vd för Metacurum som baseras på Maréne Landströms forskning vid Umeå universitet. Vinnovaanslaget används till ytterligare validering av den terapeutiska antikroppen, bl.a i samarbete med Cancerforskningsinstitutet i London.

MetaCurUm beviljas miljonanslag från Vinnova

Umeåbolaget MetaCurUm Biotech AB har erhållit en miljon kronor från Vinnova för att stödja utvecklingen av en terapeutisk antikropp mot prostatacancer. Pengarna från utlysningen "Acceleration av Deeptech-företag 2024" ska användas till ytterligare validering och samarbeten med Institute of Cancer Research i London för att optimera behandlingens effektivitet.

Här är projektägarna till de fyra utvalda pilotprojekten inom BRIDGE Sweden: Anna Dimberg, Uppsala universitet, Thuy Tran, KI, Maarten de Château, vd för Buzzard Pharmaceuticals, samt Henrik Ahlenius och Johan Bengzon, Lunds universitet.

Fyra utvalda pilotprojekt får nyckelroll i BRIDGE Sweden

Det Vinnova- och Swelifestöttade projektet BRIDGE Sweden ska skapa en plattform för att effektivisera kommersialiseringen av biologiska läkemedel. Fyra pilotprojekt med hög innovationspotential har nu valts ut för att stödja utvecklingen av tjänster och kommersialisering inom precisionsmedicin och biologiska läkemedel.

Mucocort säkrar kinesiskt patent för sin innovativa plåsterteknologi

Mucocort säkrar kinesiskt patent för sin innovativa plåsterteknologi

Mucocort AB har fått ytterligare ett patentgodkännande för sin innovativa plåsterteknologi. Denna gång har MedTech-bolaget beviljats patent i Kina. Mucocort AB, som har sin bas hos Umeå Biotech Incubator, utvecklar ett mucoadhesivt ”plåster” för aftös stomatit, en av de vanligaste orala slemhinnesjukdomarna.

UBI:s nye styrelseordförande har bred erfarenhet av innovationssystemet och inkubatorvärlden. Förutom vd-tjänsten på SLU Holding är Urban Eriksson även styrelsemedlem för ett antal inkubatorer. Foto: Göran Ekeberg/Add Light

Meriterad vd ny styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator

Urban Eriksson har utsetts till styrelseordförande för Umeå Biotech Incubator. Med 30 års erfarenhet inom ledarskap och innovationstransfer strävar han efter att främja praktisk tillämpning av forskningsresultat, särskilt inom life science-området, för ett hållbart samhälle.

Martin Hanberger är upphovsmannen bakom infusionsvästen Nil Medical Vestpack. Målet är att sprida den CE-märkta produkten internationellt. "Vi vill ge så många barn som möjligt mer rörelsefrihet under behandling", säger Martin.

Umeåföretag siktar globalt med medicinsk väst för barn med cancerbehandling

Umeåföretaget Nil Medical har utvecklat en medicinsk väst som möjliggör rörelse för barn med cancerbehandling. Produkten, framtagen i samarbete med sjukvårdspersonal och patienter, syftar till att förbättra livskvaliteten för drabbade barn under behandling. Västen testas nu i en nationell livskvalitetsstudie i Sverige och målet är att sprida den CE-märkta produkten internationellt.

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7-miljoners-projekt ska ge Life Science-Sverige "unik konkurrensfördel"

7,7 miljoner kronor satsas på BRIDGE Sweden som ska koppla samman forskningsinfrastruktur och innovationssystem. En viktig del blir att överbrygga det tekniska gapet mellan DDD-plattformen på SciLifeLab och Testa Center. Projektet anses ha potential att ge svenska forskare en unik konkurrenskraft för att driva framgångsrik läkemedelsutveckling inom biologiska läkemedel och precisionsmedicin.

Umeå Biotech Incubators team, övre rad fr.v: Henrik Bergdahl, Pia Keyser, Peter Jacobsson, Tomas Ruuth. Nedre rad: Lisandro Bernardo, Christin Grundström, Andreas Lindberg. Frånvarande: Tobias Tovedal.

Umeå Biotech Incubator med på prestigefylld Financial Times-ranking

Umeå Biotech Incubator har utsetts till en av "Europe's Leading Start-Up Hubs" av Financial Times. - Ett fint kvitto på att vi har en konkurrenskraftig verksamhet även utifrån ett internationellt perspektiv, säger verksamhetskoordinator Peter Jacobsson.

2019 började SweTree bygga pilotanläggningen i Umeå för utveckling av automatiserad produktion av SE-plantor. "Nu är vi i slutfasen av piloten och har börjat med fabriksförberedelser", säger vd Christofer Rhén.

SweTree Technologies nyanställer för att att slutföra unikt pilotprojekt

Bioteknikföretaget SweTree Technologies expanderar och söker nu två nya medarbetare till Umeå för att slutföra piloten för industriell produktion av granplantor med SE-teknik. SweTree driver projektet med fyra stora skogsbolag. Målsättningen är att under 2025 ta beslut om och börja bygga en fabrik som kan producera 20 miljoner plantor per år år.

We grow ideas that can change the world

Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.

Umeå Biotech Incubator

Tvistevägen 48C
907 36 Umeå
Sverige